Recept na Goudu

120 min
Náročné
Recept na Goudu
Recept na domácí výrobu goudy není nijak složitý, a zvládnete ho sami doma!Více informací
Suroviny pro tento receptSyřidlo mikrobiálníChlorid vápenatýMezofilní kultura CHN19
Jednotlivé suroviny nakoupíte hned pod postupem
Popis

Co bude potřeba?

- Syřidlo mikrobiální

- Chlorid vápenatý

- Mezofilní kultura CHN19

- Mléko – kravské, kozí, ovčí – jaké máte k dispozici

Jak na výrobu domácí goudy?

Mléko nejdříve zpasterujeme. Tedy zahřejme na 64°C, odstavíme a necháme půl hodiny stát.

Po 30 minutách hrnec s mlékem zchladíme na teplotu 35 -37°C a přidáme mezofilní kulturu CHN19.

Kulturu necháme prokysat cca 50 minut (minimálně však půl hodiny), poté přidáme chlorid vápenatý a syřidlo. Mléko by při sýření mělo mít mezi 28-33°C. Přidáme tedy chlorid a syřidlo, a řádně promícháme.

Ustálíme hladinu mléka a necháme sýřit. Doba sýření se liší dle množství syřidla, u měkkého sýru budeme chtít sýřit cca 30 minut. Tedy dávkujeme syřidlo chy-max (1 ml na 10 litrů).

Sýříme tak dlouho, než se nám vytvoří lomová sýřenina. Poznáme to tak, že vpíchneme nůž do mléka a zlehka ho nadzdvihneme.  Vytvoří-li se tzv. pusinka, prostě zvládneme-li sýřeninu lehce nadzdvihnout, máme hotovo. Pokud ne, ještě počkáme.

Nakrájíme zrno, nejdříve 2×2 cm, necháme cca 6 minut zatáhnout a pak rozkrájet – ne rozšmelcovat – ale opatrně rozkrájet na velikost čočky. Teď je třeba odebrat cca 2/3 syrovátky a přidat 60% vody (z těch odebraných 2/3), voda bude mít cca 40°C. Nalijeme, mícháme a zahříváme zrno až do teploty max 39°C. Zahřívání by mělo být pozvolné, alespoň 10 minut. Poté míchat alespoň 30 minut a pak zrno dát do formiček. Sýr ve formičkách otáčet a opět nechat prokysat cca 16 hodin, poté nasolit ve 20% roztoku.

Suroviny
Syřidlo mikrobiální
Mezofilní kultura CHN19
Mezofilní kultura CHN19

Mezofilní kultura CHN19

242 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Články
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše