Taky to máte tak, že na jaře a v létě se vám chce trávit méně času u plotny? Já raději vždy sáhnu po něčem hotovém a zase utíkám ven, užívat si krásného počasí a přírody. Přesně v těchto chvílích se hodí mít po ruce domácí zdravou svačinu, která zasytí na dlouhou dobu nebo přežije delší pobyt v batůžku.
Domácí a zdravé
Kupované müsli a energetické tyčinky nebo jiné dobroty jsou sice většinou moc dobré a skvělé pro svoji praktičnost, ale bohužel jsou plné zbytečných umělých ingrediencí, které zas tak skvělé už nejsou. Naštěstí ale není nic těžkého vyrobit si svoje tyčinky, které chutnají dětem i dospělým, zasytí, v lednici vydrží připravené celkem dlouhou dobu, a jsou ukuchtěné jen ze samých zdraví prospěšných a výživných ingrediencí.
Na výlet i do školy
A pokud si pořád lámete hlavu, co vzít do batohu na výlet nebo co dobrého (ale zdravého) přihodit dětem do školy nebo na odpolední kroužek, tyhle sladké svačinky budou pro vás jako dělané.
Chia pudink se spirulinou
Veganské, bez rafinovaného cukru, bezlepkové, rychlovka, nepečené
Skvělá snídaně nebo svačina pro dny, kdy nemáte moc času, protože brzy vstáváte třeba právě na výlet. Můžete ho připravit na víc dní dopředu, v lednici vydrží 3-4 dny. Je skvělou svačinou na cesty a na výlety, v uzavřené skleničce ho stačí hodit do batohu a vytáhnout, až přijde hlad.
Co bude potřeba?
- 2 hrnky rostlinného mléka
- 1/2 hrnku chia semínek
- 1 lžička spiruliny
- 1 lžíce sirupu z agáve
- 1/2 lžičky kokosového oleje
- 1/2 lžičky citrónové kůry
Jak na to?
Všechny ingredience kromě chia semínek smíchejte ve vybrané skleničce nebo misce. Až bude vše hezky promíchané, postupně začněte přidávat chia semínka a šlehejte. Nechte asi 15 minut odpočívat a každých 5 minut promíchejte, ať jsou semínka rovnoměrně rozvrstvená (než tekutina zhoustne, mají tendenci klesat ke dnu). Před podáváním nechte minimálně hodinu v lednici (nejlépe ale přes noc), dozdobte čerstvým ovocem, semínky, oříšky a třeba lístečky čerstvé máty. Neozdobený pudink vydrží v zavřené sklenici v lednici až 3 dny.