Jak na výrobu domácího tofu?

120 min
Pro pokročilé
Jak na výrobu domácího tofu?
Tofu je skvělá potravina plná rostlinných bílkovin. Používá se hlavně v asijské kuchyni, ale je nepostradatelnou ingrediencí pro vegetariány a vegany. A výroba domácího tofu není vůbec složitá!Více informací
Suroviny pro tento recept1 kg sójových bobůNigary
Jednotlivé suroviny nakoupíte hned pod postupem
Popis

Co bude potřeba?

- 1 kg sójových bobů 

- Nigary

- Plastová forma na výrobu tofu

Jak na to?

Boby nasypeme do větší mísy a zalijeme dostatkem vody, necháme do druhého dne stát.

Druhý den slijeme vodu a připravíme si cca 1,5 litru studené vody. Boby ve vodě rozmixujeme na hladkou kaši.

Do hrnce dáme vařit 5 litrů vody, až zavaří, rozmícháme v ní rozmixované boby a necháme vařit. Na povrchu se vám bude uvolňovat pěna, tu sbírejte. Cca po 10 minutách odstavte a nechte 10 minut odpočívat, poté znovu přiveďte k varu. Po zavaření odstavte a slijte přes plátno. Hmota - okara - je sójová drť vhodná např. do karbanátků. Vzniklé sójové mléko zahřejeme, ve 2 dcl vody rozpustíme 8 lžiček nigari a přidáme do mléka. Přidávejte po částech a vždy důkladně promíchejte, jak se vám začne mléko srážet, už nigari přidávat nemusíte.

Nechte 10 minut odpočinout a můžete posbírat vysráženou bílkovinu, případně přecedit přes plátýnko. Plátýnko je dobré důkladně zatížit a nechat tofu lisovat cca 1 hodinu, případně použijte formu. A domácí tofu je na světě!

Suroviny
1 kg sójových bobů
Nigary
Nigari, 250 g

Nigari, 250 g

38 Kč
Články
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše