Dobijte si baterky - přírodní povzbuzovače guarana, včelí pyl, kakaové boby, goji

Pomůžou nám přírodní cestou dobít baterky, aniž bychom se museli prolévat hektolitry kafe, a riskovat tak nechvalně známý kávový dech. A když už budeme mít energie až až, využijeme tyto povzbuzovače i jinak.

Bílých Vánoc jsme se letos zase nedočkali, a tak přišlo mrazivé počasí tak trochu s křížkem po funuse. Nadýchaný bílý poprašek se mění v šedou břečku, sníh střídá déšť a počasí jen napomáhá tomu, že jsme znavení a promrzlí. Každé ráno by člověk nejraději zůstal zavrtaný v měkoučkých teplých peřinách a raději nikam nešel. To si ale většina z nás nemůže dovolit, takže holt nějak musíme sesbírat síly a vydat se za svými povinnostmi…

Proti únavě s pomocí přírody

Když těch sil ale není dost, můžeme si dovolit sáhnout po nějakém tom pomocníkovi, který nám dodá tolik potřebnou energii. A jedná-li se o povzbuzovač přírodní, nemusíme si dělat vůbec žádné výčitky. Jednou za čas svému tělu přeci můžeme trochu ulehčit, a ne jenom dál předpokládat, že všechno vydrží a zvládne, aniž bychom mu v tom sem tam pomohli.

V plné síle do práce i do učení

Tyto povzbuzovače určitě na začátku roku všichni ocení – novoroční předsevzetí svádí k tomu snažit se tak trochu překonávat své síly. Nesmíme ale zapomínat na jejich doplňování. Pro studenty vysokých škol je začátek roku obdobím nepřetržitého šprtání na zkoušky uzavírající semestr, kdy se mnohdy v knihách leží až do hluboké noci. Na spánek se sice zapomínat nesmí, ale když už nastane situace, kdy naspaných hodin rozhodně není těch doporučených sedm až osm, můžeme si dočasně tuto chybějící energii nahradit!

A po kterých produktech tedy sáhnout?

Guarana – nepřekonatelný zdroj energie

Guarana neboli paulinie nápojná je keřík či malý strom, jehož semena obsahují stimulanty centrální nervové soustavy. Mleté semeno této rostliny obsahuje 5 % kofeinu, což je přibližně dvojnásobek toho, co najdeme v kávě. Účinek tohoto povzbuzovače ovšem není tak agresivní jako právě u kávy, nezvedá totiž tolik krevní tlak a nepřekyseluje a nedráždí náš žaludek. Jednu lžičku mleté guarany si třeba můžeme rozmíchat v jogurtu či v ovesné kaši a povzbuzující účinek se dostaví velice brzy. Vynikající způsob, jak také doplnit energii, je rozmíchat si lžičku guarany třeba v šálku horkého kakaa. Kakaové boby jsou totiž dalším přírodním povzbuzovačem, o kterém dnes budeme mluvit, takže si takhle namícháme opravdu silnou dvojku.

Do kaše i do šampónu

Guarana se dá skvěle využít i v kosmetice. Říká vám něco pojem kofeinový šampon? Pak se určitě nebudete divit, že guarana je skvělá právě v šamponu, a to coby složka podporující růst vlasů a omezující jejich vypadávání. Najdete ji například v tomto úžasném žloutkovém tuhém šamponu, který je zároveň i nesmírně praktický – jestliže někam jedete a máte hrůzu, že se vám v kufru rozlije lahvička se šamponem, u tohoto výtečníka si vůbec nemusíte dělat starosti! A pokud si chcete pevný šampon vyrobit od základu, jednoduše to zvládnete s naší připravenou hmotou na šampony, a vylepšit ji třeba právě guaranou. Při výrobě pleťové kosmetiky se pak hodí například macerát z guarany - stačí ho trochu přikápnout ke směsi krému a rázem máte skvělého bojovníka proti stárnutí pleti.

Včelí pyl – zlatý prášek plný dobré nálady

Včelí pyl, to je zlatavý prášek, plný vitamínů, enzymů, antioxidantů a minerálů, ale hlavně úžasný posilovač energie. Je považován téměř za dokonalou potravinu, jelikož obsahuje mimořádné množství životně nezbytných živin, a navíc je vhodný i pro diabetiky. Jeho užívání nejenže nás úžasně nabudí, ale zároveň bude mít pozitivní dopady na naše zdraví. Je jich pěkná řádka – například zvyšuje psychickou a tělesnou kondici, odstraňuje jedovaté zplodiny z těla, snižuje krevní tlak, odbourává cholesterol, zvyšuje produkci červených krvinek… A vůbec, celkově přispívá k prodloužení života. Do stravy ho můžeme “propašovat” podobným způsobem jako guaranu – zamíchat do jogurtu či müsli, ale třeba i do dezertů či zmrzliny. Chce to ale pomalý rozjezd, každé zrnko včelího vosku je nabito aktivními enzymy a živinami, takže dáme tělu trochu prostoru, aby si na tuto novou potravinu zvyklo, a prvních pár týdnů užíváme maximálně jednu až dvě lžičky denně.

Vděčni včelám

Využití včelích produktů najdeme samozřejmě i v kosmetice. Včelí vosk nesmí chybět doma žádnému nadšenému výrobci. Schovává se například v tomto rozkošném mýdle a tahle propolisová mastička je doslova srdeční záležitost!

Kakaové boby – mlsáním ke skvělým výsledkům

Již zmíněné kakaové boby jsou snad nejlepším a naším organismem dobře vstřebatelným přírodním zdrojem draslíku, hořčíku, železa, chromu a vápníku, dodávají našemu organismu i mangan, zinek a měď. Obsahují vitamíny A, E i vitamíny skupiny B a jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C. Tento vyčerpávající výčet skvělých vlastností kakaových bobů nás však ani náhodou nevyčerpá, právě naopak! Kromě doplnění energie nám totiž kakaové boby můžou i zvednout náladu. Na svědomí to má látka zvaná serotonin, která může za pocity štěstí a spokojenosti, a přesně to nám určitě ve značné míře chybí, zbývá-li naší “baterce” už jen pár procent. A jak kakaové boby využívat? Buď klasicky, ve formě kakaa, ale nejvíc všichni zajisté ocení doplňování energie ve formě mlsání čokolády. Zkuste si za tímto účelem třeba vyrobit domácí čokoládu, a místo oříšků do ní přisypte právě kakaové boby. Tomu se říká energetická bomba!

Čokoláda, kam se podíváš…

Další využití kakaa a kakaových bobů pak je opět v kosmetice. Můžeme si dát i voňavou sprchu s tímto čokoládovým mýdlem, pak dopřát své pokožce výživu čokoládovým balzámem a s kouřícím hrnkem kakaíčka zasednout třeba k tomu biflování! A za odměnu po splněné zkoušce si pak upéct nějakou dobrůtku s domácím čokoládovým extraktem.

Goji neboli kustovnice čínská – na sílu i imunitu

Tyhle veselé sušené červené plody se budou skvěle vyjímat ve vaší ranní dávce cereálií, můžete je zapéct i do sušenek, anebo prostě uzobávat v průběhu celého dne… Kustovnice je vynikajícím posilovačem energie, ale i přirozené obranyschopnosti našeho organismu. Proto je tato superpotravina ideální v chladných zimních dnech, kdy máme oslabené obojí – energii i imunitu. Co se dávkování týče, doporučuje se přibližně hrst denně. Nejlepší je rozdělit ji na tři díly a užívat ráno, v poledne a večer. Můžete ji přidat i do salátů či rýže, fantazii se zkrátka meze nekladou! Je to úžasný zdroj vitamínu C, karotenoidů (včetně beta-karotenu), obsahuje vitamíny B1, B2, B6 či E a mohli bychom pokračovat. Kustovnice by zkrátka v našem jídelníčku neměla chybět. Ale neměli bychom to s ní ani přehánět! Superpotraviny v příliš velkém množství by mohly naše tělo naopak zatěžovat, takže klasicky, všeho s mírou.

A jaké jsou vaše vychytávky na instantní dobití energie?

Nezapomeňte nás sledovat na našich sociálních sítích, FacebookuInstagramu, ať vám neutečou naše další návody a tipy. A prozkoumejte i náš nový ekokozí receptář, kde můžete jednoduše získat slevu na e-shop!

Komentáře

Vložte komentář

Obdarujte
své blízké

Prohlédněte si nabídku
dárkových poukazů

Zobrazit
Dárkové poukazy

Top