Domácí extrakty - vanilkový, čokoládový, skořicový

Vyrobte si své a ty kupované už nikdy nebudete chtít! Chuť domácích extraktů je nesrovnatelná s chutí těch kupovaných. Navíc jsou krásným vlastnoručně vyrobeným dárkem.

Za okny to tak sice nevypadá, ale Vánoce jsou skoro za dveřmi! Počasí nás přesvědčuje, že je na přípravy ještě čas, ale my to nechceme podcenit. Proto si vyrobíme poctivé domácí extrakty, které se budou hodit při pečení vánočního cukroví, ale i jako parádní s láskou vyrobený dárek.

Proč si extrakty vyrábět?

Protože se to vyplatí! Vanilkový extrakt najdete snad v každém receptu na sladké pokrmy, ať už jde o koláče, nákyp nebo sušenky, kvalitní vanilkový extrakt totiž vyšperkuje všechny dobroty. Pokud tedy pečete pravidelně, nejspíš dobře víte, jak rychle vanilkový extrakt ubývá a že umí docela potrápit peněženku.

Bezedné a pořád po ruce

Domácí extrakty jsou ale skvělým řešením. Jakmile se jednou do jejich výroby pustíte, už vám (skoro) nikdy nedojdou. Až svůj extrakt začnete používat, stačí jej totiž vždy dolít dalším alkoholem, a stane se tak prakticky bezedným. Počáteční investice do vanilkových luskůkvalitní skořice nebo kakaových bobů se tedy může jevit jako vyšší, ale vůbec tomu tak není. Právě naopak.

A jestli jste ten pořádný vanilkový extrakt ještě nevyzkoušeli, je ten nejlepší čas to napravit! Zahoďte falešná aromata, cukry a ostatní umělé náhražky a dopřejte si domácí extrakt z opravdových surovin, stojí to za to.

Připraveno na Vánoce

Sice to tak za okny nevypadá, ale letošní Vánoce jsou za dveřmi. A domácí extrakty se vám o nich budou hodit hned několikrát.

Při pečení vánočního cukroví vás už nerozhodí nedostatek vanilkyskořicového či vanilkového cukru, tyhle extrakty přece nikdy nedojdou.

Navíc jsou domácí s láskou vyrobené extrakty překrásným dárkem, který určitě potěší maminky, babičky, kamarádky a všechny, kdo rádi vaří, pečou a tvoří. Stačí je přelít do pěkných lahviček nebo dóz, přidat k nim cedulky, případně je zabalit do pytlíčků či ozdobit a parádní dárek je na světě.

Louhovat extrakty potřebují alespoň 6 týdnů (skořicový klidně méně), takže to všechno skvěle stíháme.

Domácí vanilkový extrakt

…co nikdy nedojde. Jak už jsme řekli, vanilkový extrakt je doma prostě potřeba. Hodí se při pečení všeho druhu, domácí rostlinné mléko povýší na úplně jinou úroveň a čokoládové tyčinky s ním budou naprosto dokonalé.

Co je na něj potřeba?

na 200 ml tekutiny:

3 až 4 vanilkové lusky

200 ml vodky nebo bílého rumu

Jak na to?

Vanilkové lusky podélně nařízneme, vložíme do skleněné lahve nebo dózy a zalijeme alkoholem. Lusky musí být celé ponořené, nebojte se je proto přepůlit či jinak rozkrájet. Lahev pak zavřeme a dáme odpočívat na chladné, tmavé místo alespoň na 6 týdnů. Pravidelně protřepáváme, ideálně každý den, ale stačit to bude i jednou týdně.

Když je extrakt připravený, odlijeme z něj potřebné množství a lahev doplníme novým alkoholem.

Domácí čokoládový extrakt

…co z domácí čokolády udělá naprostou delikatesu. Říkáte si, že to nedává smysl? Do čokolády lít čokoládový extrakt? Dává. Podle čokoládových odborníků (kuk) totiž čokoláda při výrobě ztratí část, přesněji vrchní tóny, své chuti. A právě přidáním extraktu z nepražených kakaových bobů tyto vrchní tóny chuti čokoládě zase vrátíme. Představte si, že vaše domácí čokoládové bonbonky nebo horká čokoláda chutnají ještě lépe! Čokoládový extrakt se ale hodí do všech, nejen čokoládových, dobrot a skvěle se doplňuje s extraktem vanilkovým.

Co je na to potřeba?

na 200 ml tekutiny:

½ hrnku (60 g) kakaových bobů (naše jsou už zbavené slupek a hrubě namleté)

200 ml vodky, rumu nebo bourbonu

Jak na to?

Rozdrcené kakaové boby nasypeme do skleněné lahve nebo dózy a zalijeme alkoholem. Utěsníme a dobře protřepeme, uložíme na tmavé, chladné místo alespoň na 6 týdnů, ale klidně až na půl roku. Občas protřepeme.

Jakmile chceme extrakt použít (nebo darovat), přecedíme jej. Navíc jej můžeme ještě nalít do mrazuvzdorného obalu, vložit přes noc do mrazáku a poté z vrchu sebrat případný tuk z kakaových bobů.

Domácí skořicový extrakt

…co vylepší nejen cukroví a sladkosti, ale i léčivé mastičky. Že je skořice mocným a účinným kořením proti neduhům všeho druhu už víme (kuk skořicový článek). Domácí skořicový extrakt tedy užijete při pečení skořicových sušenek i v boji proti bakteriím, bolesti nebo rýmě a nachlazení.

Co je na to potřeba?

na 200 ml tekutiny:

asi 6 až 8 tyčinek kvalitní skořice

200 ml vodky nebo rumu

Jak na to:

Skořici šoupneme do vhodného obalu a zalijeme alkoholem tak, aby byla všechna ponořená. Utěsníme a dobře protřepeme, uložíme na tmavé, chladné místo. Občas protřepeme. Dobrý skořicový extrakt je hotový za 2 týdny (takže krásný dárek zvládnete vyrobit i v půlce prosince:)), čím déle skořici necháme louhovat, tím je extrakt silnější.

Skořicový extrakt je také bezedný, tedy skoro. Když je připravený, stačí si z něj odlít potřebné množství a lahev zase doplnit alkoholem. Po roce ale radíme začít od začátku, s čerstvou skořicí a novým alkoholem.

A že vás tradiční extrakty moc neberou? Vyhrajte si! Všechny ingredience si skvěle rozumí, vyrobit tedy můžete třeba vanilkový extrakt se skořicí, čokoládový s vanilkou nebo vanilkovo-skořicovo-čokoládový! Výborně se k nim hodí i muškátový oříšek.

Používáte při pečení a vaření extrakty?

Nezapomeňte nás sledovat na našich sociálních sítích, Facebooku a Instagramu, ať vám neutečou naše další návody a tipy. A prozkoumejte i náš nový ekokozí receptář, kde můžete jednoduše získat slevu na ekokozí e-shop!

Komentáře

Vložte komentář

Obdarujte
své blízké

Prohlédněte si nabídku
dárkových poukazů

Zobrazit
Dárkové poukazy

Top