Domácí jogurt

120 min
Pro pokročilé
Domácí jogurt
Rádi byste si vyrobili domácí jogurt, ale bojíte se složitého procesu? Zbytečně! Vyrobit si jogurt doma není nic těžkého a nepotřebujete k tomu žádné velké vybavení. Více informací
Suroviny pro tento receptJogurtová kulturaSušené mléko
Jednotlivé suroviny nakoupíte hned pod postupem
Popis

Co bude potřeba?

- Mléko – kravské, kozí, ovčí – jaké máte k dispozici

- Jogurtová kultura

- Sušené mléko nebo syrovátka

Jak na to?

Mléko zpasterujeme na 92-95°C a přidáme 2,5 sušeného mléka nebo syrovátky – u kravského mléka můžete přidání sušeného mléka vynechat, u kozího je přidání sušiny nutnost, jinak váš jogurt bude řídký.

Mléko zchladíme na 42-44,5°C a naočkujeme jogurtovou kulturou. Můžete si naočkované mléko nalít přímo do skleniček, uzavřít a nechat zrát cca 4-5 hodin při teplotě 42-45°C.

 

Dejte pozor, aby po celou dobu zrání neklesla teplota pod 42°C a nepřekročila 44,5°C.
To se dá udělat různě - elektrická trouba, nádoby s jogurtem "zastlat" do postele, v zimním období dát skleničky na radiátor…
Po ukončení zrání jogurt ihned zchlaďte na 6°C a v chladničce nechte 12 hodin uležet.

Dobrou chuť!

Články
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše