Domácí jogurt

Rádi byste si vyrobili domácí jogurt, ale bojíte se složitého procesu? Zbytečně! Vyrobit si jogurt doma není nic těžkého a nepotřebujete k tomu žádné velké vybavení. 

RECEPT NA DOMÁCÍ JOGURT

Co je na něj potřeba:

Mléko – kravské, kozí, ovčí – jaké máte k dispozici

Jogurtová kultura

Sušené mléko nebo syrovátka

Jak na to:

Mléko zpasterujeme na 92-95 stupňů a přidáme 2,5 % sušeného mléka nebo syrovátky – u kravského mléka můžete přidání sušeného mléka vynechat, u kozího je přidání sušiny nutnost, jinak váš jogurt bude řídký.

Mléko zchladíme na 42-44,5 stupňů a naočkujeme jogurtovou kulturou. Můžete si naočkované mléko nalít přímo do skleniček, uzavřít a nechat zrát cca 4-5 hodin při teplotě 42-45 °C.

Dejte pozor, aby po celou dobu zrání neklesla teplota pod 42 a nepřekročila 44,5 stupňů.
To se dá se udělat různě: elektrická trouba, nádoby s jogurtem „zastlat“ do postele, v zimním období dát skleničky na radiátor…
Po ukončení zrání jogurt ihned zchlaďte na 6 stupňů a v chladničce nechte 12 hodin uležet.

Dobrou chuť!

Komentáře

Přidáno Sunday, June 25, 2017 Publikoval Martina Odkaz na komentář
Super recept. Já jsem si na jogurty pořídila fermentor kuvings. A je to ještě jednodušší :)
Zobrazuje se 1 - 1 z 1 položek

Vložte komentář

Obdarujte
své blízké

Prohlédněte si nabídku
dárkových poukazů

Zobrazit
Dárkové poukazy

Top