Domácí marshmallows s javorovým sirupem

30 min
Pro pokročilé
Domácí marshmallows s javorovým sirupem
V našem článku se dozvíte, jak na domácí, správně nadýchané a slaďoučké maršmelouny, vyrobené z lahodného javorového sirupu a bez živočišných složek. Vychutnají si je malí, velcí, masožrouti i vegetariáni.Více informací
Suroviny pro tento recept2 lžičky agaruPůl lžičky xanthanové gumyPůl lžičky vanilkového extraktuŠpetka jemně mleté himalájské soliKuzu škrobKokosový olejSilikonová forma
Jednotlivé suroviny nakoupíte hned pod postupem
Popis

Javorové maršmelouny jsou podzimem na talíři. Mají v sobě jeho vůně, vybízejí k tvoření, trávení času v okruhu našich blízkých a nenásilně do našich domovů přinášejí kouzelnou atmosféru nadcházejícího svátečního období. Tahle slaďoučká pochoutka je dokonale nadýchaná, příjemně mazlavá a rozpouští se na jazyku. Domácí čerstvé maršmelouny nabízí úplně jiný chuťový zážitek, než ty kupované. Vyzkoušíte je s námi?

Radost tvořit a příležitost být spolu

Maršmelouny, nebo chcete-li marshmallows, rozhodně nejsou něco, co bychom si dopřávali pravidelně. Když se do nich ale pustíme, pořádně si to užijeme. Skvěle si rozumí s horkou čokoládou popíjenou za chladných podzimních a zimních večerů, a veselý proces jejich přípravy se hodí pro ta dlouhá vánoční rána, při kterých se sejde celá rodina. Děti milují jak hotové dobrůtky, tak i sledování jejich výroby, kdy v hrnci suroviny nejprve pěkně bublají, postupně se mění jejich barva, z tekutiny se pak stane nadýchaná pěna, ze které jsou nakonec vynikající slaďoučké maršmelounky.

Výroba domácích maršmelounů je zkrátka něco víc, je to hřejivá tradice, která nás donutí zpomalit, vychutnat si každou část procesu a užít si chvíle pohody.

Jak na domácí veganské maršmelouny

Přestože je výroba téhle dobroty vlastně úplně jednoduchá, vyžaduje trochu předchozích znalostí.

Pracovat budeme s věcí, které se říká aquafaba. Což je vlastě jen jiné slovíčko pro nálev z konzervovaných luštěnin. Většinou se používá voda z cizrny, ale skvěle funguje i voda z konzervy fazolí. Aquafaba se chová jako vaječný bílek, takže ji najdete ve spoustě vege receptů. Je to skvělá univerzální věc a pokud o ní slyšíte poprvé, odhoďte všechny předsudky a určitě ji vyzkoušejte.

Před samotným kuchtěním se hodí mít předem navážené všechny suroviny a připravené potřebné náčiní. Postup vyžaduje pár rychlejších nebo souvislých úkonů a je dobré mít všechno pěkně po ruce.

Skvělým pomocníkem, který výrobu opravdu zásadně zjednoduší, je kuchyňský teploměr. Budeme totiž javorový sirup zahřívat na teplotu mezi 114-120°C. Což nás taky přivádí k tomu, že ačkoli děti milují maršmelounky i jejich výrobu, této fáze by se měly účastnit jen zpovzdálí.

A ještě zmínka k agaru, který budeme používat. Většinou se voda s agarem mají vařit celou minutu. Takže ještě v kastrůlku hmota začne tuhnout. To při výrobě maršmelounků ale nechceme. Chceme, aby začal tuhnout, teprve až smíchaný s ostatními surovinami. Toho jednoduše dosáhneme tím, že jakmile se ve vodě s agarem začnou objevovat první bublinky, hned ji odstavíme z tepla. Tak bude agar aktivovaný, ale tuhnout začne až smísený se zbytkem ingrediencí.

Domácí maršmelouny se dají opékat a krásně se rozpouští v horkých nápojích. Pokud si tedy tuhle dobrůtku rádi dopřáváte prohřátou na ohni nebo si s ní zdobíte horkou čokoládu, směle do toho! Připravte se ale na to, že se roztékají rychleji než ty kupované.

A to nejdůležitější nakonec… ačkoli může popis výroby znít velmi komplikovaně, opak je pravdou. Je to mnohem jednodušší, než to vypadá! Stačí dodržet množství ingrediencí a všechno si předem připravit. A pak už si jen užívat potěšení, které čerstvé domácí maršmelouny přináší. Věřte nám, stojí to za to!

Co je na to potřeba?

- 310 ml javorového sirupu

- 120 ml aquafaby (nálevu z konzervy cizrny nebo fazolí)

- 125 ml vody

- 2 lžičky agaru

- Půl lžičky xanthanové gumy nebo půl lžičky guaranové gumy

- Půl lžičky citronové šťávy

- Půl lžičky vanilkového extraktu (vyrobte si svůj a připravte se na Vánoce - kuk)

- 1 lžíce cukru moučka

- Malinká špetka jemně mleté himalájské soli

- Kuzu škrob nebo najemno rozemletá tapioka nebo bramborový škrob na vysypání formy

- Strouhaný kokos, nasucho opražený (nemusí být)

A bude se hodit i…

- Pekáč nebo silikonová forma (okolo 30x20 cm, ale záleží na tom, jak velké chcete maršmelouny mít)

- Pečící papír (můžete vynechat a pekáč před vysypáním lehce vymazat kokosovým olejem)

- Šlehač, mixér nebo kuchyňský robot

- Velká mísa (nebo mísa od kuchyňského robotu) a dva kastrůlky

- Kuchyňský teploměr

Jak na to?

Navažte si všechny ingredience a přichystejte si náčiní. Vybraný pekáček nebo formu vyložte pečicím papírem a štědře poprašte škrobem tak, aby bylo celé její dno pokryté.

Do jednoho kastrůlku nasypte agar, zalijte jej vodou a nechte jej bobtnat.

Do velké mísy (nebo mísy od mixéru) nalijte aquafabu, citrónovou šťávu, přisypejte xanthanovou nebo guarovou gumu a šlehejte asi 3 minuty, dokud hmota nebude nadýchaná (jako našlehaný vaječný bílek), pak přidejte cukr a šlehejte tak dlouho, než bude směs pevná, hutná a lesklá.

Ve druhém kastrůlku smíchejte javorový sirup a vanilkový extrakt, a dejte vařit. Do tekutiny vložte teploměr a hlídejte jej. Jakmile směs dosáhne teploty mezi 115-200°C, sundejte z tepla, znovu zapněte šlehač a horkou tekutinu postupně zašlehejte do připraveného sněhu.

Teď je čas přivést k varu agar s vodou. Jakmile uvidíte první bublinky, sejměte jej z tepla, míchejte asi 20 vteřin (směs zhoustne, ale nezačne tuhnout). Pokud jste šlehač vypli, zapněte jej. Agar pořád míchejte a přilejte jej do vyšlehané hmoty. Do té potom přidejte i špetku soli a šlehejte, dokud směs nevychladne. To bude trvat asi 5-10 minut.

Pak hmotu přelijte do připraveného pekáčku nebo formičky, uhlaďte ji lehce naolejovanou lžící či špachtlí, štědře poprašte škrobem a dejte tuhnout minimálně na 2 hodiny (nebo přes noc).

Když je hmota tuhá, nožem poprášeným škrobem ji nakrájejte na čtverečky. Dají se použít i nejrůznější formičky či vykrajovátka na perníčky, i ty ale vždy poprašte škrobem, aby se na ně hmota nelepila. Jednotlivé maršmelounky obalte v opraženém kokosu nebo je ze všech stran posypejte škrobem. Pokud byste je chtěli opravdu hodně sladké, můžete škrob nebo kokos smíchat s moučkovým cukrem.

Maršmelounky skladujte v chladu a zdlábněte je do 3 dnů. Pokud byste je chtěli uchovávat delší dobu, šoupněte je do pytlíčku a zmrazte. V mrazáku vydrží minimálně 3 měsíce.

Pustíte se do téhle dobroty s námi?

Nezapomeňte nás sledovat na našich sociálních sítích, Facebooku a Instagramu, ať vám neutečou naše další návody a tipy. A prozkoumejte i náš nový ekokozí receptář!

Suroviny
2 lžičky agaru
Agar, 20 g

Agar, 20 g

54 Kč
Půl lžičky xanthanové gumy
Půl lžičky vanilkového extraktu
Špetka jemně mleté himalájské soli
Kuzu škrob
Kokosový olej
Články
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše