Jak na výrobu domácího rostlinného mléka

Mléko z mandlí, kokosu nebo sóji? Čokoládové, vanilkové nebo třeba s datlovým sirupem? Žádný problém! S námi si ho sami doma vyrobíte rychle, jednoduše a levně!

Jak na výrobu domácího rostlinného mléka

A co to vůbec je?

Asi by se hodilo říct, že rostlinná mléka vlastně mlékem vůbec nejsou. Tyhle výtečné nápoje připravené (většinou) z vody a oříšků, luštěnin nebo obilovin jsou ale báječnou alternativou k živočišnému mléku, a proto si vysloužily označení rostlinná mléka.

Rostlinné mléko je nenahraditelnou složkou jídelníčku osob, které trpí intolerancí laktózy či alergií na laktózu a také všech lidí, kteří se vyhýbají živočišným produktům. Bude vám ale určitě moc chutnat, i pokud nepatříte ani do jedné z těchto skupin.

Oříšková, obilná nebo luštěninová mléka jsou totiž nesmírně lahodnou záležitostí. Hodí se skvěle na vaření i pečení, dodají novou, zajímavou chuť kávě, připravíte z nich výtečné snídaňové kaše, zalijete s nimi cereálie a výborné jsou jen tak do sklenice, třeba se sušenkou. My sami po rostlinném mléce saháme čím dál častěji a raději.

Domácí je domácí

A proč si rostlinné mléko doma vyrábět, když si můžete jednoduše skočit do obchodu a koupit si jej tam? Protože s domácím rostlinným mlékem ušetříte, a to hodně. Sami navíc ovlivníte jeho složení, chuť, sladkost i konzistenci. A hlavně, čerstvé přece vždycky chutná lépe než kupované. Také si doma můžete namíchat kombinace oříšků, obilovin, luštěnin a různých sladidel nebo jiných ochucovadel tak, aby vám v mléce nic nechybělo, nebo naopak nepřebývalo. Co třeba takové čokoládovo-kokosové, mandlové s vanilkou, rozinkové sójové?

Možností je tady nekonečně mnoho, tak se do toho jdeme pustit!

Domácí kokosové mléko

Nejlepší pro mlékové začátečníky! Je krémové, voňavé, hotové za 10 minut a vyrobené jen ze 2 ingrediencí. Kokosové mléko je výtečné s cereáliemi nebo granolou, do moringového latté nebo do různých pečených dobrot.

Co je na to potřeba?

2 hrnky (asi 160 g) kvalitního strouhaného kokosu

3-4 hrnky (720-960 ml) filtrované vody (pokud chcete mléko hustší, vody použijte méně!)

Špetka himalájské soli

Jak na to?

Připravte si mixér (ruční nebo stolní), do nádoby nasypejte kokos a zalijte jej 3 hrnky vody (720 ml). Já ráda kokos (a ořechy obecně) předem namáčím. Kokos zalívám vodou převařenou a nechávám hodinku odstát. Není to ale potřeba, pokud nemáte čas, pusťte se do výroby rovnou. Přidejte ke kokosu špetku soli a začněte mixovat. Mixujte asi 2 minuty (dokud z kokosu nebudou opravdu malinké kousíčky).

Směs přelijte do velké mísy zakryté plátnem (nebo čistým tričkem, ano i to jde :)) a propasírujte nebo přeceďte pomocí jemného cedníku. Zkuste, jestli vám vyhovuje hustota, a případně dořeďte zbytkem vody. A rozmixovanou dužninu rozhodně nevyhazujte! Bude se vám skvěle hodit na přípravu smoothie, výrobu čokolády nebo müsli a čokoládových energy tyčinek.

Přecezené mléko nalijte do vhodné nádobky a šoupněte do lednice. Tam vydrží asi 5 dní (někdy mnohem déle). Na mléku si pochutnáte jak za studena, tak za tepla, před použitím ho ale vždy dobře protřepejte (nejsou v něm žádné konzervanty, takže se složky mohou oddělovat).

A jestli je podle vás obyčejné kokosové mléko trochu nuda, vylepšete si ho!

  • A (nejen) dětem uděláte největší radost s mlékem barevným! Jak na něj? Jednoduše do něj přimíchejte některý z ovocných prášků, třeba jahodový, malinový nebo mango. Zelenou barvu vykouzlíte pomocí moringy nebo spiruliny.

Nejkrémovější čokoládové mandlové mléko

Tohle mléko je prostě lahůdka. Skvěle zažene chuť na něco sladkého, když do něj přidáte led (a kapku něčeho ostřejšího), vykouzlíte z něj parádní letní čokoládový koktejl a děti ho zase milují teplé, před spaním.

veganské, bez lepku

Co je na to potřeba?

1 a půl hrnku (asi 200 g) mandlí

3 ½ až 4 hrnky filtrované vody

¼ hrnku nepraženého nebo fair trade kakaa (můžete použít i čokoládu)

3 lžíce datlového sirupu

Špetka himalájské soli

Jak na to?

Mandle přelijte vařící vodou tak, aby byly zcela ponořené. Nechte alespoň hodinu odpočívat. Pak vodu slijte, mandličky propláchněte čistou vodou, vložte do mixéru, přidejte špetku soli a zalijte požadovaným množstvím filtrované vody. Pár minut mixujte a poté směs přelijte do velké mísy zakryté plátnem (čistým tričkem) nebo přeceďte pomocí jemného cedníku. Zkuste, jestli vám vyhovuje hustota, a případně dořeďte vodou. Zbytky mandliček určitě nevyhazujte, upečte si s nimi třeba muffinky, skvěle nahradí část mouky.

V jiné míse si prošlehejte datlový sirup s kakaem nebo si rozpusťte asi 100 gramů domácí či kvalitní hořké čokolády. Pak do sirupu s kakaem (rozpuštěné čokolády) přidejte asi třetinu vyrobeného mléka a dobře promíchejte. Tuhle čokoládovou „omáčku“ přilijte ke zbytku mléka a dobře promíchejte. Ochutnejte a podle libosti dolaďte, přidejte více kakaa, vanilku, sůl nebo sladidlo.

V lednici mléko vydrží několik dní, před použitím jej vždy dobře promíchejte

Domácí vanilkové sójové mléko

Sójové mléko je můj favorit. Jeho výroba je sice trošičku složitější, než jak je tomu u oříškových mlék, zato je ale sójové mléko mnohonásobně levnější, plné rostlinných bílkovin, a hlavně je mooooc dobré. Také je neskutečně univerzální, pokud nepřidáte vanilku a sladidlo, uvaříte z něj výborné omáčky a jiná slaná jídla.

veganské, bez lepku

Co je na to potřeba?

½ hrnku (80 g) bio sójových bobů

4 hrnky (1 litr) vody

Semínka z vanilkového lusku (nemusí být)

asi 10 předem namočených jumbo rozinek, 5 datlí nebo 2 lžíce jakéhokoli sirupu (nemusí být)

Jak na to?

Sójové boby namočte do vody alespoň na 12 hodin. Poté vodu slijte a boby propláchněte čistou vodou, šoupněte je do mixéru a zalijte asi 3 hrnky (750 ml) vody. Mixujte, dokud směs nebude skoro hladká.

Směs přeceďte přes plátno nebo jemný cedník a přelijte do kastrůlku. Přidejte zbytek vody (1 hrnek – 250 ml), plotnu zapněte na vysokou teplotu a přiveďte k varu. Promíchejte a seberte vzniklou pěnu. Ztlumte teplotu a za občasného promíchání vařte asi 20 minut. Poté nechte vychladnout a pokud chcete, přidejte vanilku, rozinky nebo sirup. Pokud je to potřeba, mléko znovu promixujte.

V uzavřené lahvi mléko v lednici vydrží asi 5 dní.

Vyrábíte si rostlinná mléka? Které byste ochutnali nejraději?

Nezapomeňte nás sledovat na našich sociálních sítích, facebookuinstagramu. Ať vám neutečou další skvělé návody a tipy.  A určitě prozkoumejte i náš nový ekokozí receptář, na kterém můžete jednoduše získat slevu na eshop!

Podobné

Komentáře

Vložte komentář

Obdarujte
své blízké

Prohlédněte si nabídku
dárkových poukazů

Zobrazit
Dárkové poukazy

Top