Naše stránky využívají soubory cookie. Slouží například k udržení Vašeho zboží v košíku nebo k měření návštěvnosti. Brouzdáním na ekokoza.cz potvrzujete, že víte, co to cookies jsou, jak je můžete odmítnout a jak zpracováváme osobní údaje.

Souhlas s používáním cookies udělíte kliknutím na tlačítko.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Jak na výrobu domácího tempehu?

Tempeh je nejzdravějším produktem ze všech sójových výrobků. Tělu poskytne komplexní bílkovinu, takže je nepostradatelnou potravinou pro vegetariány a vegany. Vyrobit ho s námi zvládnete raz dva!

Výroba domácího tempehu je velice jednoduchá, a hlavně chutná! Co všechno budete pro výrobu tempehu potřebovat, se dozvíte v následujícím receptu.

Recept na výrobu tempehu

Na výrobu 1 kg tempehu budeme potřebovat:

Jak na to:

Sójové boby namočíme přes noc do vody, ráno je vyjmeme a povaříme cca hodinu.

Teď nastává důležitá fáze, a to oddělit slupky z bobů. Boby vezmeme do dlaně a důkladně promneme. Průběžně promýváme a slupky sléváme pryč.

Odslupkované boby cca půl hodiny povaříme. Boby rozložíme na plech a necháme usušit cca 2 hodiny. Přidáme tempeh starter a vinný ocet a vše dobře promícháme.

Připravíme si nové /sterilní/ plastové sáčky tak, že do nich propícháme tlustou jehlou otvory v rozestupu cca 2x2 cm a boby do sáčků vložíme.

Sáčky s tempehem dáme do tepla, potřebujeme 26-34 stupňů Celsia.

Po 24 hodinách je hotovo!

Komentáře

Přidáno Monday, June 3, 2019 Publikoval Daniela - Ekokoza.cz Odkaz na komentář
Dobrý den, Zuzko! Jde, ale přiznám se, že jsem z jiný než sójový sama nezkoušela, proto Vám nemohu popsat postup. Doporučuji ale prohledat internety věřím, že něco najdete (například tu: http://veganodaktyl.veganka.cz/?p=3022 nebo tady: https://www.vegmania.cz/vegpedie/tempeh)
40 °C je na tempehovou kulturu moc, nemusela by přežít. Rozhodně bych tedy troubu nezkoušela a raději nechala tempeh růst při nižší teplotě (proroste i při 22 °C, ale může to trvat až 2 dny). Každopádně v teplých dnech, které nás teď čekají, to zvládne i bez větší pomoci. V zimě zase u topení nebo teplých trubek, případně si lze vyrobit takového pomocníka: http://www.viktorsauer.com/bozsky-indonesky-hermelin-alias-domaci-tempeh/)
Pěkný den :)
Přidáno Thursday, May 9, 2019 Publikoval Zuzana Klimentová Odkaz na komentář
Dobrý den môzem sa opýtať dá sa tempeh robiť aj z inej strukoviny ako soje? aký je potom postup? a čo sa týka dodržania teploty moja rúra má myslím minimum 40C je to problém? prípadne viete poradit v com inom by som to mohla robit? dakujem.
Zobrazuje se 1 - 2 z 2 položek

Vložte komentář

Obdarujte
své blízké

Prohlédněte si nabídku
dárkových poukazů

Zobrazit
Dárkové poukazy

Top