Kořeněné oříškové šlehané tělové máslo s (pod)zimní vůní - jak vyrobit?

Jak si vyrobit okouzlující (pod)zimní šlehané tělové máslo umíchané z oříškových olejů a másel, ovoněné harmonicky hřejivým koření a doladěné zlatavě karamelovým mica práškem pro špetku třpytu, a ještě větší rozjasnění oleji a másly zvláčněné pokožky?

Hvězdami šlehaného másla jsou, v poctě k podzimu a zimě, hedvábné tuky z rozličných druhů ořechů, které vytvoří dokonalou souhru. Použijeme lehoučký a rychle se vstřebávající olej z oříšků lískových, hedvábné máslo ze sladkých mandlí, dekadentní máslo z vlašáků a sametové máslo z makadamií. Hotové máslo potěší všechny, kteří si užívají podzim, milují advent a těší se z Vánoc. A možná i z obdarovávání – nádherně vyšlehané lehoulinké voňavé máslo výtečně poslouží i jako přenádherný vánoční dárek :)

Oříškové potěšení

Šlehané máslo umícháme ze směsi tří měkkých másel – vlašského, mandlového a makadamového (ve všech se schovává i máslo bambucké!:)) – a tekutého lísko-oříškového oleje. Másla jsme zvolili nejen pro oříškovou tématiku, ale zejména pro jejich rozličné blahodárné vlastnosti a schopnosti, které se na pokožce výtečně spojí.

Mandlové máslo je bohatě krémové, měkké a neuvěřitelně výživné. Potěší i extrémně suchou, poškozenou nebo namáhanou pleť… a pro svoji jemnost a účinnost i pokožku miminek!

Makadamové máslo je hedvábné, tekutější (v teple se roztéká úplně), a proto i velmi snadno se roztírající po pleti – jakmile se potká s vlahou pokožkou, taje jako smetanová zmrzlina.

Vlašské ořechové máslo je hutné, texturou připomínající naturální bambucké máslo, hydratační a ochranné. Umí parádně zahojit i velmi suchá místa na těle, jako jsou lokty nebo paty, a je vhodné i na podrážděnou nebo zánětem sužovanou pleť.

Lísko-oříškový olej je jedním z našich velmi oblíbených tzv. suchých olejů. Bleskurychle se totiž vpije do pleti a zároveň ji nechá hladkou, hydratovanou a ošetřenou. Výtečně se doplňuje s hutnějšími a mastnějšími másly a celý produkt odlehčí.

Kouzla se dějí

Celé kouzlo šlehaných tělových másel je ve správném vybalancování poměru mezi tekutými oleji a měkkými másly. Směs totiž musí být dostatečně měkká a šlehatelná, ale zároveň taky dostatečně tuhá tak, aby vyšlehaná vydržela a neroztekla se, až bude odpočívat a čekat na použití na poličce. Z toho lze vyvodit, že teplota prostředí hraje obrovskou roli při míchání a vymýšlení kompozice. Pokud byste žili v tropickém prostředí, museli byste celou formulaci určitě vyladit tak, aby byla pevnější a másla se nerozpouštěla. Pokud ale tvoříte někde v našich luzích a hájích nebo na místech s podobným klimatem, s těmito pečlivě vyladěnými poměry vykouzlíte dekadentní šlehanou nádheru :)

Do ledové lázně!

Většina šlehaných másel se vyrábí metodou, kdy se tuky ve vodní lázni rozpustí, smísí a v lednici nechají vystydnout a „ztvrdnout“. Pak se pevná směs vyšlehá šlehačem. Výsledkem je bohatě nadýchaná hmota za krátkou chvíli šlehání. Tato metoda funguje skvěle, rychle a efektivně… dokud nešleháte množství větší než přibližně 50 gramů. Pokud tedy šleháte menší množství tuků, s klidem v duši zvolte metodu mrazení.

Jestliže ale vyrábíte množství větší (třeba jako v tomto receptu), doporučujeme šlehání v ledové vodní lázni, která zajistí, že než se důkladně prošlehá celá dávka, směs se nezahřeje. Pokud šleháte větší množství tuků, je jasné, že proces zabere delší dobu a šlehač bude muset vytvořit více energie (=tepla) – oboje způsobí ohřátí a roztečení tuku, což nechceme. Šlehání ve vodní lázni ale velmi jednoduchým způsobem udrží všechno nádherně studené, a tedy takové, jaké potřebujeme.

Vůně podzimu, adventu, Vánoc

Hřejivou vůni vykouzlí dokonalá směs esenciálního oleje z badyánu, limetky a kapička kosmetické vůně Teplé koření. Nebudeme vám nic nalhávat, tato kombinace vznikla spíše náhodou než důkladným promýšlením, ale vůbec jí to neubírá na delikátnosti, právě naopak. Výsledkem je svěží, přesto hřejivá kořeněná vůně, ve které najdete všechny (nebo alespoň většinu) z typických aromat podzimu a Vánoc – jiskrnost citrusů, teplé pohlazení skořice a kardamomu, vzpomínku na pečení perníčků i horký zázvorový čaj. Aby vůně dlouho vydržely v másle i natřené na pleti, přidali jsme do formulace ještě kapku Benzoe, které nejen že voní po vanilce, ale hlavně pomůže s fixací aroma. Lahůdka.

Hotové šlehané tělové máslo je nadýchanou, bohatě výživnou, pochoutkou pro pleť perfektní pro podzimní, adventní a vánoční dny. Doufáme, že vás bude těšit stejně jako nás!

 

Kořeněné oříškové šlehané tělové máslo s (pod)zimní vůní

Co je na to potřeba?

zahříváme

-        30 gramů oleje z lískových oříšků

-        21,6 gramu ořechového másla

-        21,6 gramu mandlového másla

-        14,4 gramu makadamového másla

-        1,8 gramu mica prášku – v našem másle se schovává odstín TofeeliciousZlatá (ale je na vás, jakou barvičku zvolíte)

zašleháváme při chladnutí

-        0,5 gramu vitaminu E

-        0,1 gramu esenciálních olejů a vůní – my zvolili Badyán, Limetku, Teplé koření Benzoin Resin (cca 0,02 gramu badyánu; 0,03 gramu limetky; 0,02 gramu Teplého koření; 0,02 gramu benzoe)

+ obal, například 100ml černý puk

Jak na to?

Připravte si vodní lázeň – do kastrůlku nalijte asi 3 cm vody a nechte na plotně na nízkém až středním stupni zahřívat.

Do žáruvzdorné nádoby si odvažte vše z horké fáze = olej, všechna másla a mica prášek. Nádobku poté vložte do vodní lázně a vyčkejte, až se vše rozpustí.

Jakmile bude směs tekutá, vyjměte nádobku z vodní lázně, osušte a nechte vystydnout – v lednici nebo v zimě za oknem.

Když je směs studená a pevná, připravte si ledovou lázeň – do velké mísy nasypete několik kostek ledu a zalijete je studenou vodou. Odvažte si také vitamin E a vůně.

Do ledové lázně vložte nádobu s pevnou směsí tuků a pomocí šlehače začněte šlehat. Zašlehejte postupně připravený vitamin E a vůně a šlehejte dál, dokud směs nebude nadýchaná. Dbejte na to, aby se do směsi nedostala žádná voda z ledové lázně. Šlehat budete asi 5 minut, při výrobě většího než uvedeného množství ještě o pár minut déle. Proces neuspěchejte :) Stěrkou při šlehání seškrabujte rychleji tuhnoucí směs u stěn nádobky.

Až dosáhnete vysněné podoby másla, vyjměte nádobu z ledové lázně a směs s v ní nechte alespoň hodinku až dvě při pokojové teplotě ztuhnout.

Pak už stačí jen šlehané máslo přenést do vybraného obalu – doporučujeme nějaký se širokým hrdlem. Na uvedené množství bude ideální obal o objemu 100 ml nebo trošku větší. Máslo báječně vypadá například ve 100ml plastovém černém obalu ve tvaru puku – mrkněte sami :)


Jak to používat?

Máslo jednoduše vetřete do pokožky celého těla a potěšte ji!

 

Komentáře

Vložte komentář

Obdarujte
své blízké

Prohlédněte si nabídku
dárkových poukazů

Zobrazit
Dárkové poukazy

Top