Macerování snadno a přehledně

Macerace neboli výluh za studena je skvělý způsob extrahování léčivých látek z vybraných bylinek. Jak se správně provádí, v čem všem lze macerovat a jaké bylinky si můžeme sami nasbírat v létě?

Letní sběr

S červencem a srpnem přichází ideální čas na sběr mnoha léčivých bylinek. V červenci můžeme sbírat květ uklidňující levandule, hojivého měsíčku nebo například romantické růže. Dále je tu třeba nať mochny husí či dobromysli obecné, listy ostružiníku křovitého, jahodníku lesního, borůvky brusnice nebo voňavého rozmarýnu lékařského anebo také semena lnu užitkového.

Srpen přináší takové voňavé pomocníky, jakými jsou vřes obecný, řepík lékařský, zlatobýl celík, rozrazil lékařský (sbíráme nať), sléz lesní (listy), chmel otáčivý, anýz bedrník, jeřáb ptačí, fazol obecný či například oves setý (plody).

Ať už si bylinky sbíráme a sušíme sami, nebo dáváme přednost již kupované a sušené variantě, kromě klasického výluhu do podoby čaje můžeme pro změnu dát šanci maceraci!

Kromě těchto sezónních bylinek pak na Ekokoze najdete i další léčivé rostlinky, například klasický a univerzální heřmánek, voňavý jasmín, protizánětlivou dubovou kůru, ale také exotiku, jako je islandský lišejník, irský mech či santalové dřevo.

Než se do macerování pustíme, musíme zmínit jednu velmi důležitou věc: o účinnosti každé jedné rostliny si vždy důkladně počtěte v herbářích, poraďte se s bylinkářem nebo jiným odborníkem. Zkrátka a dobře, nic nenechávejte náhodě a neexperimentujte s dávkováním jen tak „od voka“, bylinky jsou velice mocnou medicínou, která sice umí skvěle pomoci, ale pouze při správném dávkování.

 

Proč macerovat?

Jak už bylo řečeno výše, macerací dostaneme z bylinky účinné léčivé látky a můžeme je pak dále využívat v podobě nejrůznějších mazadel či alkoholových tinktur.

V případě olejů je tam smysl ještě jeden: určitě jste si všimli, že pro zachování léčivých látek je spousta bylinek lisovaná za studena, z toho vzniká například olej šípkový nebo olivový, nakonec i slunečnicový může být lisován za studena (třeba jako ten náš bio ekokozí). Jiné bylinky v sobě ale oleje nemají tolik, aby mohly být lisovány s nějakým výsledkem, proto se pak hodí je macerovat v jiném oleji a vytáhnout z nich léčivé látky tímto způsobem.

V čem macerovat?

První, co si všichni určitě představíme, bude olej a alkohol, ale variant je ve skutečnosti mnohem víc!

Olej

Co se olejů týče, tím nejzákladnějším je samozřejmě panenský olivový olej, ale macerovat lze také v klasickém slunečnicovém oleji, který se pro svoji výhodnou cenu skvěle hodí pro macerování ve velkém. Použít můžeme také oblíbený olej mandlový, ale vzhledem k jeho vyšší ceně se bude hodit spíše na výrobu vzácnějších bylinkových olejíčků, například pro zkrášlení pleti.

Při maceraci v oleji vznikají zejména bylinkové oleje pro vnější použití, můžeme si vyrobit například zklidňující heřmánkový nebo léčivý měsíčkový olej. Pokud ale macerujeme v olivovém oleji rozmarýn, tymián, bazalku či jinou „kuchyňskou“ bylinku, může vzniknout i voňavý bylinkový olej, který si můžeme máznout na tělo, ale taky přikápnout do salátu.

Jak na to?

Při macerování bylinky v oleji vložíme požadované množství sušené bylinky do čisté a suché skleněné nádoby, vše přelijeme až do vrchu olejem a důkladně uzavřeme. Sklenici necháme stát na nějaké světlém a slunečném místě, například na okenním parapetu, aby na něho dopadaly sluneční paprsky. Zhruba po třech týdnech macerát scedíme skrz plátýnko, abychom získali čistý bylinkový olejíček.

Pokud si chceme maceraci urychlit, můžeme bylinky s olejem šoupnout do silnostěnného kastrůlku a za velmi nízké teploty nechat na plotně zahřívat. Když bylince s olejem dáme na plotně alespoň dvě tři hodinky, olejový macerát bude taktéž účinný, ale platí, že čím déle, tím lépe. Jestliže to tedy čas umožní, nechte olej zahřívat klidně celé odpoledne, ale pozor na teplotu. Olej a bylinky se nesmí začít připalovat. Poté už jen stačí nechat směs vychladnout, přecedit přes plátýnko a pustit se do užívání.

 

Alkohol

Macerování v alkoholu je tak trochu vyšší level, protože vznikají tinktury, které jsou ve většině případů určeny k vnitřnímu užití a patří mezi nejsilnější bylinková léčiva. Zde je tedy nade všechno důležité jejich dávkování i celková koncentrace bylinky v tinktuře. Je to už trochu alchymie a při jejich výrobě bychom měli mít po ruce buď dobrý herbář (například českou klasiku, sérii od Zentricha a Janči, kde najdeme recepty s přesnou gramáží i dávkováním), nebo rovnou kamaráda bylinkáře. Na internetu se toho dá samozřejmě také spousta vyčíst, ale dbejte na to, aby šlo o důvěryhodné zdroje! Při výrobě tinktur také rozmyslete, zda je chcete užívat vnitřně či zevně a podle toho volte také alkohol – kosmetický či potravinářský.

 Některé tinktury jde naopak využívat i na zevní ošetření, například pro dezinfekci ran a odřenin. Alkohol má sám o sobě dezinfekční účinky, ale když jej vylepšíme o antibakteriální bylinku, například levanduli, která následně pomůže i s hojením ran, bude dezinfekce naprosto parádní.

 Jak na to?

Opět si připravíme čistou a suchou skleněnou nádobu, vhodíme dovnitř bylinky a vše zalijeme alkoholem. Zde je nutné podotknout, že každá bylinka potřebuje jinou sílu alkoholu, takže alkohol volíme podle macerované bylinky. Obvykle se pohybujeme někde u 40% až 70% alkoholů. Celou směs důkladně uzavřeme a uložíme pro změnu na nějaké temné místo, kam slunce nesvítí, například do spíže, a vše necháme macerovat přibližně 3 týdny, poté scedíme.

 

Glycerin

Pokud krčíte čela a slovo glycerin vám dvakrát nic neříká, kuk sem a dozvíte se o něm všechno možné i nemožné. Ale ve zkratce se jedná o důležitou přísadu do nejednoho kosmetického výrobku, bezbarvou kapalinu bez vůně. Je to vlastně alkohol, který se vyrábí derivací z živočišných produktů, ropy nebo rostlin. Do přírodní kosmetiky chceme samozřejmě rostlinné přísady, takže na Ekokoze najdete glycerin rostlinný, který lze skvěle využít právě při maceraci bylin. Díky němu se snižuje kazivost macerátu. Glycerinové maceráty se používají obdobně jako maceráty alkoholové čili tinktury, ale nejsou tak silné, proto mohou být v jistém smyslu bezpečnější. Přesto není radno si s jejich výrobou jen tak zahrávat a spoléhat jen na vlastní názor a (ne)zkušenost.

Jak na to?

Při maceraci sušených bylinek v glycerinu musíme glycerin naředit destilovanou vodou, a to v poměru 1:1 a méně.  Platí, že čím více podílu má v celkové směsi glycerin, tím lépe se extrahují aktivní látky z byliny, nesmíme však zapomínat na pravidlo, že v macerátu by měl mít glycerin celkový podíl od deseti do padesáti procent. Doporučujeme vždy vše důkladně propočítat a podle toho zvolit dávkování.

Macerujeme stejně jako v alkoholu, do nádoby nasypeme bylinky, zalijeme směsí glycerinu a destilované vody, uzavřeme a necháme přibližně 3 týdny macerovat, poté scedíme.

 

Máslo

Teď samozřejmě není řeč o té žlutavé kostce, co na vás čeká v lednici, ale o máslech kosmetických, jak jinak! Macerovat bylinky totiž můžeme i v nich, výběr je široký. Sázkou na jistotu je máslo bambucké, dále můžeme použít například mango máslo, avokádové máslo, mandlové máslo či máslo kakaové a mnoho dalších. Kokosový olej stejně jako babassu olej sice spadají mezi oleje, ale jelikož příprava kvůli konzistenci tohoto výrobku bude vypadat stejně, řadíme je sem.

Tato bylinková másla můžeme použít například na masáže bolavých zad či natažených svalů, jako hojivé mastičky na rány a odřeniny – levandule například uleví od svalových bolestí, ale podporuje i hojení a velice dobře se hodí i na bolavé a zánětlivé akné, měsíček můžeme máznout na odřeniny a heřmánek na zklidnění ekzematické pokožky.

Nezůstávejte ale jen u másel jako takových! Šoupněte je i do dalších komplexnějších receptů na krémy, mléka, balzámy a tak podobně, kam místo „obyčejného“ másel šoupneme tato másla prvotřídně vylepšená o účinky bylin.

Jak na to?

Sušené bylinky opět vložíme do připravené čisté a suché sklenice a navrch dáme několik lžic zvoleného másla. To následně rozehřejeme ve vodní lázni a důležité je, aby všechny bylinky byly „zalité“ máslem. Pokud nahoře bylinky trčí ven, přidáme ještě trochu másla a necháme rozehřát. Pak sklenici z lázně odstavíme, uzavřeme a položíme na okenní parapet na místo, kde bude mít macerát co nejvíce slunečního světla. Necháme ho tam odpočívat přibližně týden a v jeho průběhu směs alespoň dvakrát rozehřejeme ve vodní lázni, aby bylinka vypustila co nejvíce léčivých látek.

 

Varianta bez čekání

Pokud jste si článek přečetli, ale zhodnotili to tak, že se vám s tím nechce prdět, tak kuk sem. Tady totiž můžete najít maceráty již hotové, stačí si jen vybrat :)

 

Jak to máte Vy? Macerujete nebo kupujete hotovky? A jaký je Váš osvědčený macerát?

Komentáře

Vložte komentář

Obdarujte
své blízké

Prohlédněte si nabídku
dárkových poukazů

Zobrazit
Dárkové poukazy

Top