Nejjednodušší šlehané tělové máslo za studena – jak jej vyrobit?

30 min
Snadné
Nejjednodušší šlehané tělové máslo za studena – jak jej vyrobit?
Tenhle návod na nejjednodušší božské šlehané tělové máslo vám změní život… nebo ho aspoň značně usnadní. :) Vykouzlíte ho za pět minut s pěti základními surovinami, a bez toho, abyste vůbec zapínali plotýnku!Více informací
Suroviny pro tento recept22g bambuckého másla12g brusinkového oleje5.4g škrobu0.2g vitamínu E0.2g esenciálního oleje PomerančSkleněná dóza s víčkem
Koupit suroviny na celý receptDo košíkunebo
Jednotlivé suroviny nakoupíte hned pod postupem
Popis

Navíc je recept značně univerzální. Základem je bambucké máslo, ke kterému přidáme jakýkoli oblíbený olej. My jsme šlehali před Vánoci, proto jsme sáhli po oleji brusinkovém, který nejen že ladí k adventní atmosféře a všem sušeným plodům, které v tomto období s chutí uzobáváme, ale hlavně pohladí "zimní“ pleť – brusinkový olej totiž ulevuje od podráždění a s ním spojeného svědění, a dokonce pomáhá v boji proti akné a různým ekzémům.

Co to je šlehané máslo?

Než se ponoříme hlouběji a přejdeme k ostatním surovinám, pojďme si říct, co to vlastně šlehané máslo je. Šlehané máslo je našlehané máslo :) …ale ne ledajaké! Musí to být máslo měkké a ideálně ještě "změkčené" tekutým olejem, a to v poměru takovém, že po šlehaní zůstane směs nadýchaná a už nikdy "nespadne". Nesprávný poměr se projeví buď tím, že se máslo po pár hodinách rozteče, nebo se pro svou tuhost prostě a jednoduše nenašlehá vůbec. Jakmile ale správný poměr vyladíme, můžeme do másla začít přidávat další vylepšováky, jako jsou vůně nebo třeba kombinace olejů. A tím vás tak trochu zveme k experimentování a zkoušení!

Bambucké máslo

Hvězdou formulace je bambucké máslo, které tvoří základ receptu. Bambucké máslo jsme zvolili pro jeho oblíbenost, přívětivou cenu a pocit, že ho má doma skoro každý, kdo už u nás na Ekokoze alespoň jednou něco nakoupil. Bambu máslo je měkoučké (na rozdíl od stejně skvělého a neméně oblíbeného kakaového másla, které je ale křehké a tvrdé), a hlavně s pokožkou dokáže zázraky.

Pokud jste někdy pracovali s bambuckým máslem, určitě víte, že tenhle rostlinný tuk má velmi specifickou vůni. Trochu kouřovou, možná ořechovou… no zkrátka bambuckou. Což je velmi chudý popis, víme. :) Ale pokud jste k bambumáslu už přičichli, jistě nám rozumíte. Vůně tohoto skvělého másla dokáže prostoupit celým produktem, což ale nemusí být vždy příjemné nebo žádoucí. Od toho je tu možnost využít bambuckého másla rafinovaného, které je bez vůně. Proto tady necháváme výběr na vás...

Bambuckého odéru se totiž jednoduše zbavíte tím, že použijete máslo rafinované, které ale při zpracovávání přijde nejen o vůni, ale taktéž některé schopnosti a účinky. Záleží-li vám tedy spíš na vůni, volte rafinované, chcete-li balzámem také potěšit svou, například podzimním chladem podrážděnou, pokožku a bambucká vůně je vám sympatická, sáhněte po natur variantě másla.

Olej

My v receptu používáme olej brusinkový, ale stejně dobře bude fungovat jakýkoli jiný tekutý olej. Protože je bambucké máslo dost mastné a pomalu se vstřebává, příjemnější budou ve směsi oleje, které se naopak vstřebávají rychle. Skvělý bude třeba olej meruňkový, slunečnicový, mandlový, hroznový, jojobový a spousta jiných. Naopak ricinový nebo avokádový olej nebudou volbou nejlepší.

Škrob

Bambucké máslo na pleti opravdu působí velmi těžce, přestože ho trochu naředíme olejem, a proto šoupneme do formulace ještě škrob. My jsme použili škrob bramborový, ale můžete použít i kuzu, jemně mletou tapioku nebo škrob kukuřičný. Škrob učiní produkt mnohem lehčím, méně mastným, a ještě maličko pomůže s udržením nadýchanosti.

Vitamín E

Vitamín E doporučujeme přidávat do všech produktů na bázi tuků. Vitamín E, jako silný antioxidant, se pyšní skvělými schopnostmi, které zpomalí žluknutí olejů a másel, a tím značně prodlouží trvanlivost našich radostí.

Esenciální oleje a vůně

Šlehané máslo bude parádní i bez nich. Ale s nimi bude přece jenom krapet luxusnější. Do našeho vánočního másla jsme kápli svěží, a přesto hřejivý sladký pomeranč, který si výtečně rozumí s brusinkovým olejem, a je do zimního období jako dělaný. Můžete ale sáhnout po jakémkoli jiném esenciálním oleji nebo oblíbené vůni. Dodržujte ale doporučené dávkování, a pokud budete máslo vyrábět v létě, pamatujte, že citrusové oleje jsou fotosenzitivní.

 

Co je na to potřeba?

Na 40 gramů – do 50 ml obalu, pokud chcete větší množství výrobku, vše vynásobte

- 22 gramů bambuckého másla

- 12 gramů brusinkového oleje (nebo jiného oblíbeného)

- 5,4 gramu škrobu

- 0,2 gramu vitamínu E

- 0,2 gramu esenciálního oleje Pomeranč (nebo jiného oblíbeného)

Jak na to?

Do nádobky, ve které se bude vše dobře šlehat, si odvažte bambucké máslo. Pokud suroviny uchováváte v chladu, několik hodin před výrobou máslo nechte povolit v pokojové teplotě, aby změklo. Sáhněte po šlehači a začněte máslo šlehat na nižší úroveň, až se mírně rozmělní a ztratí se velké kusy, postupně na rychlosti přidávejte a šlehejte, dokud máslo nebude krásně hladké a bez viditelných kousků.

K máslu zašlehejte olej, vitamín E, esenciální oleje a poté, ideálně přes sítko, do směsi přidejte škrob a zase šlehejte a šlehejte, dokud máslo nebude nádherně nadýchané a podstatně světlejší než na začátku. Ujistěte se, že v procesu šlehání, pravidelně stíráte máslo i ze stran a dna nádobky.

Až bude hotovo, jemně máslo přeneste do nádobky nebo dózy s širokým hrdlem, ze které se bude máslo dobře nabírat – parádní jsou skleněné elegantní dózy s víčkem. Uvedené množství, tedy 40 gramů, se parádně vejde do téhle modré dózičky na krém.

A je to!

Suroviny
22g bambuckého másla
12g brusinkového oleje
5.4g škrobu
0.2g vitamínu E
0.2g esenciálního oleje Pomeranč
Články
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše