Oleje, které vám doma nikdy nesmí chybět

Oleje jsou nepostradatelní pomocníci nejen v kuchyni, ale i při výrobě kosmetiky. Které můžete přidat do tělového krému, ale i do buchty? 

Seriál o olejích: Oleje, které doma nikdy nesmí chybět

Ne nadarmo se říká, že tuk je nositelem chuti i vůně chuti pokrmu. Většinou hned při prvním soustu poznáme, že je v jídle použitý dobrý olej. Mnohem více si pak pochutnáme, pokrm je tak nějak uspokojivější a jednoduše lepší. I u olejů musíme ale pamatovat na naše staré známé – všeho s mírou. Nadbytečné množství tuků ve stravě by nám mohlo uškodit. Stejně tak ale není dobré tuky z jídelníčku zcela vyřadit, odborníci se shodují, že ani nízkotučná strava není nijak zvlášť zdraví prospěšná. No… ještě že tak! :)

Do kuchyně i pro výrobu kosmetiky

Oleje jsou nepostradatelní pomocníci nejen v kuchyni, ale i při výrobě kosmetiky. Oleje samotné slouží stejně dobře jako různá hotová tělová mléka, pleťové krémy nebo masky na vlasy. Pleť i vlasy úžasně vyživí, regenerují, posílí a rozjasní. Navíc jsou samozřejmě zcela přírodní, cenově úsporné, a protože jich stačí používat opravdu malinké množství, vydrží celou věčnost.

Dnes můžeme vybírat z nepřeberného množství olejů, některé jsou vhodné na vaření, jiné na výrobu kosmetiky. Další využijete jak v kuchyni, tak při vytváření svých kosmetických produktů. Občas je ale jednoduché se v obrovské nabídce trochu ztrácet. Proto jsme se rozhodli sepsat několik článků, které ulehčí rozhodování, po kterém kdy oleji sáhnout. V tom dnešním si popovídáme o základních všestranných olejích, které využijete při kuchtění i péči o tělo. Zkrátka o olejích, které by Vám doma neměly nikdy chybět.

Kokosový olej

Kokosovým olejem prostě začít musíme. Je to jeden z nejuniverzálnějších olejů. Zvládnete s ním opravdu skoro všechno. Existuje totiž až neuvěřitelné množství možností, jak tenhle skvělý olej využít. V kuchyni na něm můžete smažit nebo z něj vyrábět polevy na různé sladké dobroty, použít jej jako masku na vlasy nebo místo produktu na odličování, dokáže totiž z obličeje dostat i voděodolný make-up. Je vynikající k ošetření suché pokožky, do koupele a také před opalováním i po něm.

Protože je tepelně velmi stabilní, využijete ho nejen do studené kuchyně, ale i k úpravám za vysokých teplot. Tuk neprská a nepění, a je tedy výborný na pečení i smažení. Kokosový olej je tuhý i za pokojové teploty, hodí se proto i pro přípravu domácí čokolády, polev nebo nepečených dobrot. V lineckém nebo křehkém těstě skvěle nahradí máslo a drobenka z kokosového oleje se jen rozplývá na jazyku!

Je dobré pamatovat na to, že z 86 % je kokosový tuk složen z nasycených mastných kyselin. Což z něj dělá šampiona i v tomhle ohledu, je to totiž nejvíc ze všech olejů a tuků. Někteří odborníci proto doporučují jej konzumovat s mírou. Jiní kokosový olej ale naopak považují za vyloženě zdravý tuk, obsahuje totiž kyselinu laurovou, která umí zvednout hladinu dobrého cholesterolu, a protože obsahuje mastné kyseliny středně dlouhého řetězce, které tělo ihned spotřebovává, neukládá ho tělo v podobě tukových zásob. Necháváme tedy na Vás, ať si sami určíte, kolik ho jíst. :)

Co ale musíme zdůraznit je fakt, že kokosový olej je různě zpracováván. Podle toho se pak liší jeho vlastnosti.

Bio panenský kokosový olej

Panenský kokosový olej se lisuje za studena z čerstvých kokosových ořechů, které se nakrájí na menší kousky, usuší a za studena vylisují. Olej se tedy nijak neupravuje a zachovává si plnou příjemnou kokosovou vůni a chuť. Pokrmům tak dodá příjemný nádech exotiky, třeba kokosové kari s tímhle olejem je naprosto dokonalé. Využijete ho ale i do studené kuchyně.

Panenský kokosový olej je taky skvělý na masáže, při kterých Vám jeho vůně připomene letní dovolenou. 

Bio dezodorizovaný kokosový olej

Pokud ale kokosové vůni neholdujete nebo chcete kokosový olej používat do pokrmů, kde by jeho vůně působila rušivě, sáhněte po tomto kokosovém oleji. Ten je totiž kokosové vůně zbavený. Pořád ale pochází z ekologického zemědělství a při pěstování kokosových ořechů i výrobě oleje jsou dodržovány všechny bio podmínky. Získává se mechanickým lisováním přímo na plantáži, za studena a není bělen. Vůně se odstraňuje pomocí vodní páry.

Hodí se do studené kuchyně i pro výrobu domácí kosmetiky. Krásně se roztírá a pokud se při masážích nechcete ocitat na letní dovolené, sáhnete po něm!

Rafinovaný kokosový tuk

Rafinovaný kokosový tuk se používá hlavně na vaření, pečení i smažení, při kterém neprská ani nepění. Jeho předností je dlouhá trvanlivost a stálost i při vyšších teplotách. Skvělý je i ve studené kuchyni, tam ho využijete zejména do nepečeného cukroví, krémů nebo polev. Sáhněte po něm i při výrobě mastí nebo tvorbě domácích mýdel.

Po kokosu cítit není, můžete ho tedy použít i tam, kde specifickou kokosovou vůni nechcete.

Dýňový olej

Dýňový olej překvapivě voní a chutná spíš po oříšcích než po dýňových semínkách. Najdeme v něm mnoho antioxidantů, chlorofyl a jiné látky, které z něj dělají skvělého pomocníka při boji proti zánětům močového měchýře nebo problémům s prostatou. Díky vynikající výrazné chuti se skvěle hodí do salátů a zálivek, kterým dodá zajímavý šmrnc. Zkuste ho ale i k bramborám, luštěninám, na ozdobu krémových polévek a do pesta a pomazánek. Přestože je jeho kouřový bod okolo 140 °C, při vaření nebo pečení se nepoužívá. Přidejte ho vždy až do hotového jídla.

Dýňový olej využijete i v péči o vlasy. Obsahuje totiž látky, které hrají důležitou roli při jejich ztrátě. Pravidelná aplikace dýňového oleje na vlasy dokáže zázraky, vlasy budou silnější, zdravější a lesklejší. A pokud olej budete používat vnitřně a zevně zároveň, dosáhnete naprosto skvělých výsledků!

Olivový olej

Lahodný, voňavý, vysoce ceněný a zdravý prospěšný, zkrátka zázrak. Právě díky němu se lidé žijící oblasti Středozemního moře dožívají tak vysokého věku. V tamní kuchyni se totiž hojně používá olivový olej, který je ingrediencí výjimečně prospěšnou pro naše zdraví. A to zejména co se prevence onemocnění srdce a krevního oběhu týče.

U zastudena lisovaných olejů rozlišujeme oleje panenské, které se označují také jako virgin, a extra panenské, které možná znáte jako extra virgin. To, co je odlišuje, není způsob zpracování oliv, ale jejich obsah volných mastných kyselin, takzvaná kyselost. Nízká kyselost značí kvalitu a šetrné lisování. Extra panenský olivový olej je tedy kyselejší, a tím pádem také hodnotnější než ten panenský.

Dobrý olivový olej nesmí chybět v žádné domácnosti, použijete ho jak ve studené, tak teplé kuchyni, zvládne totiž teploty do 210 °C. Pamatujte ale na to, že antioxidanty, které činí olivový olej tak zdravým, se nejlépe zachovají, budete-li ho konzumovat zastudena.

Extra panenský olivový olej

Tento prvotřídní extra panenský olivový olej pochází z kláštera Agia Triada, který najdete na Krétě. Klášteru patří rozlehlé olivové háje. Olej je tak kvalitní, protože mniši sami pečlivě vybírají olivy, ze kterých bude vylisován. Lisuje se tradičním způsobem a ve velmi malém množství. Získá si Vás svou nenahraditelnou chutí, mimořádnou jemností a nádhernou vůní.

Olivový skvalen

Olivový skvalen je skvělá přírodní sloučenina, která se z olivového oleje získává. Dokáže obnovit lipidovou bariéru a chrání pokožku a vlasy před vysušením. Právě proto se používá jako zvláčňující a ochranný kosmetický prostředek. Díky jeho vynikající afinitě s pokožkou i vlasy a jeho mimořádným vlastnostem ho využijete hlavně při péči o pleť nebo při masážích. Pokožku zanechá hebkou a vláčnou na dotek. Pokud Vás trápí suchá a dehydratovaná pleť nebo vlasy, skvalen bude tím nejlepším pomocníkem. Vyzkoušejte ho! Důležitou výhodou může být i to, že po jeho použití nebudete mít nepříjemný mastný pocit na kůži, patří totiž mezi suché oleje, které se velmi snadno a rychle vstřebávají do pokožky.

Olivový olej z pokrutin

Pokud narazíte na olivový olej, který je označen jako pomace nebo je na něm napsáno, že je vyrobený z pokrutin, znamená to, že se jedná o olivový olej, který byl tepelně upraven. Pokrutiny jsou to, co zbyde při výrobě oleje panenského. Zpracovávají se, aby byly olivy využity do úplně poslední kapky. Olivový olej z pokrutin se Vám bude hodit hlavně při výrobě domácí kosmetiky nebo do teplé kuchyně, a to zejména na smažení.

Avokádový olej

Největší předností avokádového oleje je jeho velmi vysoký kouřový bod, který se pohybuje okolo 250 °C. Můžete s ním tedy v klidu smažit i grilovat! Používá se i jako doplněk stravy, protože snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je výborný při poruchách močových cest. Obsahuje velké množství vitamínů A, B, E, D a sterolů, čehož se využívá i při léčbě artritických bolestí.

Avokádový olej se hojně používá i v péči o pleť. Skvěle se hodí pro zralou a sušší pokožku, má totiž výrazně regenerační účinky. Využijete ho i při masážích, udržuje pokožku vláčnou a hebkou. Často se kombinuje s jinými lehčími oleji nebo se používá jako nosný olej pro esenciální oleje. Volit můžete mezi avokádovým olejem lisovaným za studena nebo rafinovaným.

Slunečnicový olej

Ten asi všichni známe. Jedná se o nejprodávanější olej v běžných obchodech, slunečnicové semínko je totiž poměrně levnou surovinou. Mylně se o něm ale většina z nás domnívá, že je vhodný pro použití v teplé kuchyni. Není! Obsahuje totiž vysoké množství kyseliny linolové, která si s vysokými teplotami vůbec nerozumí. Používejte jej tedy do studené kuchyně, ale při smažení sáhněte raději po jiném oleji.

Slunečnicový olej lisovaný za studena

Tento velmi kvalitní slunečnicový olej pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství a je lisovaný za studena, proto má, na rozdíl od běžného rafinovaného slunečnicového oleje, specifickou slunečnicovou až oříškovou vůni. Využijete ho při výrobě zálivek i domácí kosmetiky. Je totiž bohatý na vitamin E, který je důležitým antioxidantem. Je proto nesmírně vhodný pro péči o sušší nebo zralou pleť.

A které oleje nesmí doma chybět Vám?

Komentáře

Vložte komentář

Obdarujte
své blízké

Prohlédněte si nabídku
dárkových poukazů

Zobrazit
Dárkové poukazy

Top