Přírodní mýdlo s himalájskou solí studeným procesem - jak jej vyrobit?

60 min
Pro pokročilé
Přírodní mýdlo s himalájskou solí studeným procesem - jak jej vyrobit?
Solné mýdlo vyrobené metodou zastudena barvené práškem madder root, indigem a rakytníkovým olejem. Vyrobte si ho s Vierkou z PURR IS ON. Recept je doplněn videem a skvělým postupem - mrkněte na něj!Více informací
Suroviny pro tento receptKokosový olejOlivový olejBambucké másloRicinový olejHimalájská sůlKokosové mléko sušenéHedvábíOvesné hedvábíSodium LactateVitamín EEsenciální olejBarvivoRakytníkový olej
Jednotlivé suroviny nakoupíte hned pod postupem
Popis

Pokud jste začínající mýdlář/mýdlářka, dříve než se pustíte do výroby tohoto mýdla, doporučuji nejprve zkusit pár jednodušších receptů, abyste získali zkušenost. Je to vzrušující a radostná cesta, při které se budete těšit z postupného zlepšování a vždy budete mít mýdélko, kterým můžete někoho potěšit. Byla by škoda přeskočit ji, přivodit si nezdařeným pokusem smutek a pokazit vzácné suroviny.

Krásné recepty pro první mýdélka naleznete zde - Děláme první mýdlo se Zdeničkou.

Při výrobě vždy dbejte na bezpečnost a hygienu. Hydroxid sodný, pokud se s ním zachází nesprávně, může být velmi nebezpečný.

Mýdlo se solí je fantastická věc. Je úžasně krémové a jemně peelingové. Pokud se ho rozhodnete udělat, určitě neprohloupíte. Je velmi tvrdé a ve sprše vydrží déle než běžné mýdlo, což je příjemný benefit. Je třeba ho však nechat dozrát tak, jako všechna správná mýdla. Doporučuji minimálně 4, ideálně 8 týdnů.

Použila jsem himálajskou sůl, můžete však použít i mořskou, jen dejte pozor, aby byla "čistá", tedy bez aditiv (například jód). Určitě se vyhněte solím s obsahem jiných minerálů než epsomská sůl či sůl z mrtvého moře. Mýdlo bude s takovou solí velmi měkké.

V mém receptu je 26% soli z hmotnosti olejů, ale můžete dát i víc. Chcete-li, klidně i 100% soli z hmotnosti olejů. Doporučuji použít jemně pomletou sůl, aby bylo mýdlo příjemné.

Jelikož sůl snižuje pěnivost mýdla, používá se vysoký obsah kokosového oleje, který pěnivost naopak zvyšuje. Aby mýdlo pro vysoký obsah kokosového oleje nevysušovalo pokožku, je třeba zvýšit "superfat", čili nesaponifikovaný obsah olejů. V mém receptu je "superfat" 20.

Recept (oleje, voda, hydroxid sodný) záměrně neuvádím v gramech, ale jako návod tak, abyste si jej mohli upravit podle velikosti vaší formy. Rozhodně však vždy použijte jednu z mýdlových kalkulaček.

Aditiva doporučuji dávkovat podle doporučení výrobce.

Barvy použijte podle libosti, ale doporučuji "předmíchat" si je, abyste předešli potřebě rozmíchávat barvy ponorným mixérem, což zbytečně zrychluje stopu a dá vám méně času na výrobu.

Indigo a Madder root jsem rozmíchala v teplé destilované vodě, kterou jsem odebrala z navážené vody, Aktivní uhlí v oleji, který jsem odebrala z navážených olejů (olivový). Dobře jsem je rozmíchala, aby tam nebyly žádné hrudky. Rakytníkový olej nebylo třeba předpřipravit, jen jsem ho nakapala přímo z láhve.

Co se týče esenciálních (případně vonných) olejů, je nutné pečlivě dodržet maximální povolené dávky. V případě, že si budete kombinovat esenciální oleje, doporučuji použít jednu z kalkulaček, které jsou na netu dostupné. Já jsem použila směs esenciálních olejů, kterou jsem si vypočítala na https://www.eocalc.com/.

Co je k tomu potřeba?

Oleje

- Kokosový 75%

- Extra virgin olivový 10%

- Bambucké máslo 10%

- Ricinový 5%

Super fat 20

Water by weight of oil 30

Water: Lye ratio 2,20:1

Prosím, vždy k výpočtu používejte "soap calculator“. Já používám http://soapcalc.net/

Aditiva

- Himálajská sůl 26% z hmotnosti olejů

- Kokosové mléko sušené

- Surové hedvábí

- Colloidal oatmeal (ovesné hedvábí)

- Sodium Lactate

- Vitamín E

- Esenciální oleje: Máta, Eukalyptus, Litsea Cubeba, Rozmarýn a Cedrové dřevo (Atlas)

Pro přepočet EO používám https://www.eocalc.com/

- Barvy: Indigo, Madder root, Rakytníkový olej, Aktivní uhlí

Metoda: Studený proces

Jak na to?

Mrkněte na video SEM nebo klikněte na obrázek níže!

Pár poznámek k samotné výrobě

Toto mýdlo tvrdne velmi rychle. Jednak proto, že je tam vysoké procento kokosového oleje, a také proto, že je tam sůl. Je proto lepší dělat ho do individuálních formiček, aby jej nebylo třeba krájet. V tomto případě nemusíte být ve střehu a můžete mýdlo z formiček vyjmout až druhý den. Pokud se přece jen rozhodnete dělat ho ve velké formě, je třeba doslova si stříhnout na to, kdy ztvrdne. To může být za pár hodin v závislosti na teplotě. Třeba ho co nejdříve nakrájet (ještě bude teplé), neboť jinak se bude krájet velmi těžko a začne se drolit (rozpadat).

Sůl přidávejte až v poslední chvíli a dobře ji promíchejte, aby nezůstala na dně. Po přidání soli vám směs začne velmi rychle houstnout, je třeba s tím počítat. Komplikovaný barevný design u tohoto mýdla nedoporučuji.

Pokud používáte Tussah silk (hedvábí), doporučuji ho nejprve nastříhat nadrobno a přidat do vody hned po rozpuštění hydroxidu sodného, dokud je ještě horká a velmi dobře míchat, ať se rozpustí.

Máte-li jakékoli dotazy, ráda zodpovím. A budu se těšit na vaše slaná mýdla.

Radujte se při výrobě! :)

Suroviny
Kokosové mléko sušené
Hedvábí
Rakytníkový olej
Články
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše