Průvodce přírodními vosky - druhy vosků a jak je použít

Přírodní nebo květové vosky najdeme v nejednom receptu na přírodní kosmetiku nebo svíčky, jaký je mezi nimi ale rozdíl, jak a do čeho se používají a jaké druhy můžete na Ekokoze najít?

Přírodní vosky

 Přírodní vosky se nejčastěji používají při domácí výrobě přírodních svíček, ale některé najdeme i v receptech na domácí kosmetiku. Většina z nich je rostlinná a skvěle nahrazuje suroviny, které nejsou zrovna šetrné k našemu zdraví či k přírodě, zejména parafín, který se získává při destilaci ropy a z něhož jsou vyrobené „klasické“ svíčky. Ten u nás nenajdete, máme tu totiž řadu úžasných produktů, se kterými si můžete vyrobit úchvatné domácí svíčky, jež na přírodu ohled berou. Tak se na ně pojďme podívat!

Sójový vosk

 Sójové svíčky jsou dnes pravděpodobně nejznámější alternativou těch „ropných“ a těší se velké oblibě. Není divu, sójový vosk je velice sympatický parťák pro domácí výrobu, a tak není problém si sójovou svíčku vyrobit sám! Tento vosk má nízkou teplotu tání, skvěle se s ním pracuje a jeho bílá barva je vhodná na barvení, například s použitím přírodních barviv nebo třpytivých mica prášků. Sójový vosk se taky hodí například při výrobě masážních svíček, recept najdete tady. Sójové svíčky mají kromě své šetrnosti k přírodě jednu další velkou výhodu – jelikož je sójový vosk rozpustný ve vodě, v případě, že svíčku převrhnete a vylijete horký vosk na památeční ubrus po babičce, půjde ho vyčistit mnohem snáze, než kdybyste takto převrhli svíčku klasickou. Další skvělý recept na výrobu přírodní svíčky (například právě ze sójového vosku) najdete zde a pokud vám nestačí ani to, kuk sem pro další tipy. Vzhledem k měkkosti vosku, není ten sójový nejlepší pro výrobu stojících svící, pokud mu nedodáme pevnost pomocí jiného tvrdého vosku, třeba palmového, kandelilového nebo karnaubského.

Řepkový vosk

Tento vosk se perfektně hodí pro výrobu tzv. kontejnerových svíček, neboli svíček ve skle. Jedná se o směs řepkového vosku smíchanou s jinými druhy přírodních vosků, například s voskem včelím. Tímto smícháním se zlepší kvalita hoření, což se hodí právě pro svíčky ve skle. Řepkový vosk také hezky přilne ke sklu a při zchladnutí se minimálně smršťuje, takže je výsledná svíčka prostě tip ťop! Navíc hoří opravdu dlouho, takže je o romantickou kulisu na zahradě u ohýnku postaráno dlouho do noci! 

Kokosový vosk

 Kokosový vosk se používá při výrobě svíček, mýdel, ale i balzámů, masážních a tělových másel. Jedná se vlastně o kalenou verzi dnes tak známého kokosového oleje, který nesmí chybět v arzenálu milovníka přírodní kosmetiky. Kokosový vosk má vyšší teplotu tání než kokosový olej, ale stále je dost měkký, proto se doporučuje ho míchat s jinými přírodními vosky.

Takovou variantou je například kokosovo-sójový vosk, který má ve srovnání s jinými přírodními vosky nižší bod tání a vyšší viskozitu, což z něho činí ideální materiál pro výrobu kontejnerových svíček. Při výrobě svíček z tohoto vosku se také můžete těšit na vynikající kvalitu hoření a vysoký stupeň bělosti, díky čemuž se svíčky budou dobře barvit.

Palmový vosk

 I palmový vosk je oblíbenou ingrediencí pro výrobu domácích přírodních svíček. Při práci s tímto voskem si můžeme pořádně pohrát a vytvořit opravdu nádhernou svíci, palmový vosk totiž vytváří krásné lávové efekty. Protože má však sám o sobě bílou barvu, doporučujeme přidat oblíbenou barvu a vůni, a dokonalá svíčka bude na světě! Palmový vosk se hodí pro výrobu jak svíček ve skle nebo jiném obalu, tak pro odlévání samostatně stojících svící. Práce s ním je jednoduchá a velmi příjemná a dalším významným plusem je pak i jeho levná cena. Pokud jste tedy svíčkovým začátečníkem nebo chcete vyzkoušet více variant tvorby svíček, palmový vosk bude skvělou volbou!

Včelí vosk

Včelí vosk lze sice také využít pro výrobu svíček, které všichni dobře známe a milujeme. My se teď už ale přesuneme spíše do světa kosmetiky. Včelí vosk je totiž naprosto úžasná ingredience do domácí přírodní kosmetiky! Obsahuje až 284 různých složek a nemusíme asi dodávat, že spousta z nich pracuje v náš prospěch a účinně chrání naši kůži a pleť. Díky své konzistenci a vlastnostem se hodí zejména do různých ochranných balzámů na rty i tělo či do mastiček. Nejenže pozitivně působí na naši pokožku, vytváří na ní ochranný film a zabraňuje dehydrataci, ale dopomáhá také ke správné konzistenci výsledného produktu. 

Rostlinné vosky, které lze použít nejen jako náhradu vosku včelího (do svíček i kosmetiky)

 Včelí vosk je sice úžasným produktem, ale stojí za ním pilné včeličky, což nemusí vyhovovat těm, kteří ve svém životě omezují živočišné produkty všeho druhu. Naštěstí máme mnoho skvělých rostlinných alternativ.

Konopný vosk

Můžete sáhnout například po konopném vosku, který v kosmetice funguje velice podobně jako vosk včelí. Hodí se do svíček i mýdel, ale je například i nepostradatelnou přísadou do balzámu na rty. Je protizánětlivý a dobře zhojí například opar na rtu.

Jojobový vosk

Kromě konopného vosku je pak další variantou také vosk jojobový, který všem produktům dodává pevnost a lesk, proto parádně poslouží třeba při výrobě rtěnek, ale hodí se také pro výrobu mýdel, vlasové péče, balzámů a samozřejmě svíček. Jojobový vosk je také skvělým nosičem vůní. Jestliže tedy chcete, aby vaše výtvory výrazněji voněly po zvolených esenciálních olejích či vonných látkách, zkuste vosk z jojoby.

Olivový vosk

Vynechat nemůžeme ani olivový vosk, který je vhodný i pro alergiky, na pokožku má změkčující a obnovující účinky a oblíbený je také coby přírodní náhrada tužícího gelu na vlasy a dalších výrobku, kde toužíme po krémovosti a dobrém „skluzu“ po pokožce či vlasech. Olivový vosk ve vašich výrobcích zajistí, že se budou nádherně nanášet a dobře roztírat.

Mandlový vosk

 Mandlový vosk se hodí zejména pro péči o nehty a pokožku, na které má zvláčňující a hydratační účinky. Využijeme ho při výrobě domácí kosmetiky, a to například tuhých mýdel, krémů, balzámů na tělo i rty či výrobků pro péči o vlasy. Obsahuje spoustu živin a bohatě pečuje o pokožku, nehty i vlasy. Mandlový vosk je svými vlastnostmi ve výrobcích podobný vosku olivovému – dobře „klouže“ po pleti a nelepí.

 

Karnaubský vosk

 Karnaubský vosk je přečištěný vosk, který se získává z listů brazilské palmy a používá se zejména pro zlepšování stability emulzí jako ko-emulgátor, jelikož poskytuje soudržnou konzistenci a tuhost. Karnaubský vosk je nejtvrdším rostlinným voskem, takže se parádně hodí do výrobků, po kterých vyžadujete pevnost, a nebo pro dodání tuhosti jiným měkkým voskům Na pokožce vytváří jemný ochranný film a má vodoodpudivé vlastnosti, pročež je používán i coby ochranný krém na boty. Využívá se také při výrobě vlasové kosmetiky, například do kondicionérů, a hodí se i při výrobě dekorativní kosmetiky, jako jsou řasenky, rtěnky, make-up a balzámy na rty. V některých receptech ho můžeme nahradit voskem rýžovým, což je rostlinný vosk extrahovaný z rýžových otrub, který se v kosmetice používá jako změkčovadlo.

Kandelilový vosk

 Při výrobě dekorativní kosmetiky skvěle poslouží také rafinovaný kandelilový vosk, který se získává ze stonku keře Euphorbia Cerifera. Má světle žlutou barvu, je tvrdý, křehký a jasný a dodává kosmetickým produktům soudržnou konzistenci, pevnost, tuhost a lesk, což je využitelné právě například při výrobě rtěnek, balzámů na rty, očních stínů, make-upu a tak podobně. Skvěle pečuje také o tělo a vlasy, a tak se hodí do tělových krémů a másel, ochranných emulzí na tělo, pleťových krémů, krémů na ruce, mýdel nebo vlasových přípravků. A jako takřka všechny vosky, i tento lze využít i při výrobě domácích svíček.

Kandelilový a karnaubský vosk jsou si vlastnostmi velmi podobné a dají se v recepturách s klidem zaměňovat. Na rozdíl od včelího vosku a jeho rostlinných alternativ tyto dva vosky nezajistí ve výrobcích krémovost a „klouzání“ po pleti, ale jak už bylo zmíněno, zaslouží se o pevnost, lesk a tvrdost, takže se hodí třeba do horka. Pokud chcete v produktech oboje, zkombinujte více vosků!

Květové vosky

 Květové vosky se získávají z květů jednotlivých rostlin a od vosků přírodních se liší tím, že mají výraznou vůni odpovídající vůni květu, ze kterého vznikly. Díky této přirozené vůni už zpravidla není nutné svíčku nebo kosmetiku doplňovat nějakou vůní. Říkáme jim vosky, ale jedná se vlastně spíš o jakési „pseudo-vosky“, které vznikají při výrobě vzácných a drahých esenciálních olejů. Velmi snadno se rozpouští a využít je můžete například při výrobě domácích mýdel, pevných deodorantů či pevných parfémů, tělových mlék a krémů, kterým tak dodáte nejen překrásnou vůni, ale i lepší konzistenci: máte-li problém s tím, že vám při domácí výrobě často vyjde příliš řídká konzistence krému, vosk výrobek hezky zahustí.

Na Ekokoze můžete květové vosky najít čtyři: květový vosk z růže, jasmínový květový vosk, květový vosk mimóza a květový vosk tuberóza. Všechny nádherně voní a skvěle se hodí do výše zmíněné domácí kosmetiky, stejně jako do přírodních svíček, ale vzhledem k jejich vyšší ceně je využití v kosmetice rozumnější volbou.

 Vosk ze zeleného čaje

 Výborným pomocníkem je také vosk ze zelenéo čaje. Vosk zelený čaj má tmavě zelenou barvu, a tak ho lze použít jako barvivo, ať už do krémů či jiné kosmetiky nebo při výrobě svíček. Do pleťových krémů či balzámů na rty a tělo se navíc hodí díky svému působení proti volným radikálům, protože je to přírodní antioxidant.

Depilační vosk

Mezi přírodními vosky najdete na Ekokoze také vosk depilační, který využijete obzvlášť v plavkové sezóně. Tento vosk je navržený pro teplou voskovou depilaci na odstranění chloupků, použít ale můžete i trhací proužky.

Komentáře

Vložte komentář

Obdarujte
své blízké

Prohlédněte si nabídku
dárkových poukazů

Zobrazit
Dárkové poukazy

Top