Recept na camembert

120 min
Pro pokročilé
Recept na camembert
Taky si rádi pochutnáte na grilovaném camembertu? S námi si můžete vyrobit svůj vlastní! Domácí camembert je lahodný a jeho výroba je lehčí, než se může zdát.Více informací
Suroviny pro tento receptSyřidlo mikrobiálníChlorid vápenatýKultura Flora DanicaCamembertská kulturaSada pro výrobu camembertu
Jednotlivé suroviny nakoupíte hned pod postupem
Popis

Co bude potřeba?

- Syřidlo mikrobiální

- Chlorid vápenatý

- Kultura Flora Danica 

- Camembertská kultura 

- Mléko – kravské, kozí, ovčí, jaké máte k dispozici

- A nebo si to celé usnadněte a sáhněte po připravené ekokozí sadě pro výrobu camembertu

Jak na domácí camembert?

Mléko nejdříve zpasterujeme. Tedy zahřejme na 64°C, odstavíme a necháme půl hodiny stát.

Po 30 minutách hrnec s mlékem zchladíme na teplotu 35-37°C, a přidáme mezofilní kulturu a kulturu na camembert.

Kulturu necháme prokysat cca 50 minut (minimálně však půl hodiny), poté přidáme chlorid vápenatý a syřidlo. Mléko by při sýření mělo mít mezi 28-33°C. Přidáme tedy chlorid a syřidlo, a řádně promícháme.

Ustálíme hladinu mléka a necháme sýřit. Doba sýření se liší dle množství syřidla, u měkkého sýru budeme chtít sýřit cca 40 minut.

Sýříme tak dlouho, než se nám vytvoří lomová sýřenina. Poznáme to tak, že vpíchneme nůž do mléka a zlehka ho nadzdvihneme.  Vytvoří-li se tzv. pusinka (prostě zvládneme-li sýřeninu lehce nadzdvihnout), máme hotovo. Pokud ne, ještě počkáme.

Pokud je sýřenina pevná, nakrájíme ji svisle i vodorovně, na mřížku o velikosti cca 2x2 cm, necháme sýřinu chvilku zatáhnout, tedy odpočinout cca 10 minut.

Sýr ve formách pravidelně otáčíme. Po 20 hodinách vyndáme s forem, sýr nasolíme (solný nálev 18-20, 250 g sýru ponecháme 30 minut). Sýr necháme okapat a po hodině ho uložíme na mřížku, aby plíseň mohla růst. Podmínky pro zrání: maximální teplota v místnosti 16°C, minimální 9°C. Vysoká vlhkost. Po cca 7 dnech je sýr hotový.

Suroviny
Syřidlo mikrobiální
Kultura Flora Danica
Camembertská kultura
Sada pro výrobu camembertu
Články
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše