Recept na hrudkový sýr

60 min
Pro pokročilé
Recept na hrudkový sýr
Máte rádi halušky s brynzou? Domácí halušky možná už vaříte, ale co si je takhle dát i s domácí brynzou? Jednodušší recept na výrobu správného hrudkového sýra je tu!Více informací
Suroviny pro tento receptSyřidlo mikrobiálníChlorid vápenatýMezofilní kultura CHN11
Jednotlivé suroviny nakoupíte hned pod postupem
Popis

Co bude potřeba?

- Syřidlo mikrobiální

- Chlorid vápenatý

- Mezofilní kultura

- Mléko – kravské, kozí, ovčí – jaké máte k dispozici

Jak na to?

Mléko nejdříve zpasterujeme. Tedy zahřejme na 64°C, odstavíme a necháme půl hodiny stát.

Po 30 minutách hrnec s mlékem zchladíme na teplotu 35-37°C a přidáme mezofilní kulturu.

Kulturu necháme prokysat cca 50 minut (minimálně však půl hodiny), poté přidáme chlorid vápenatý a syřidlo. Mléko by při sýření mělo mít mezi 28-33°C. Přidáme tedy chlorid a syřidlo, a řádně promícháme.

Ustálíme hladinu mléka a necháme sýřit. Doba sýření se liší dle množství syřidla, u měkkého sýru budeme chtít sýřit cca 40 minut. Tedy dávkujeme syřidlo chy-max (1ml na 10 litrů).

Sýříme tak dlouho, než se nám vytvoří lomová sýřenina. Poznáme to tak, že vpíchneme nůž do mléka a zlehka ho nadzdvihneme.  Vytvoří-li se tzv. pusinka, prostě zvládneme-li sýřeninu lehce nadzdvihnout, máme hotovo. Pokud ne, ještě počkáme.

Sýřeninu pokrájíme na mřížku (svisle i vodorovně, kostky o velikosti cca 1,5 cm), necháme 8 minut odpočinout, pak krájíme dál až bude mít zrno velikost fazole, opět necháme 8 minut odpočinout a sýřeninu necháme klesnout ke dnu. Dál se sýr formuje stlačením zrna pod syrovátkou do hrudky. Tedy v hrnci pod syrovátkou formujeme hrudku sýřeniny, mačkáme ji jemně do koule cca 10-15 minut. Poté se hrouda sýřeniny vyjme, a dáme ji odkapat do plachetek nebo forem. Nutné je hrudku často otáčet.
Po odkapání ji uložíme na místo, kde zhruba 3 dny prokysává a uzrává (teplota místnosti 18-20°). Během těchto 3 dnů se musí hrudka často obracet a potírat solnou lázní, aby nepopraskala, a aby se vytvořila kůra. Z tohoto druhu sýru se dá udělat i brynza.
Pokud vyzrálou hrudku rozemeleme, prosolíme (4-6 soli) a pomeleme, máme brynzu. Nezapomeňte brynzu skladovat při nízkých teplotách.

Suroviny
Syřidlo mikrobiální
Mezofilní kultura CHN11
Články
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše