Rostlinný glycerin – co to je, proč ho mít doma a jak ho správně používat

Rostlinný glycerin je jednou z těch surovin, které byste měli mít pořád po ruce. Je levný, účinný, bezpečný a má nepřeberné množství využití! Nevěříte? Čtěte dál!

Rostlinný glycerin je taková Popelka mezi kosmetickými surovinami – jeho jméno nezní zrovna zajímavě a vzhled také nepřitahuje moc pozornosti. Často ho proto přehlížíme a nevidíme důvod, proč ho pořizovat. Opak je ale pravdou! Rostlinný glycerin je nepostradatelnou součástí většiny přípravků pro péči o pleť, tělo i vlasy, jak těch konvenčních, tak přírodních. A to z mnoha důvodů.
Pojďme tomuhle skromnému hrdinovi dopřát zasloužený zájem, prozkoumat jeho schopnosti a přesvědčit se, že je dobré jej mít doma, i když zrovna nevyrábíte přírodní domácí dezinfekci na ruce!

Rostlinný, živočišný i syntetický

Glycerin nebo, chcete-li, glycerol je bezbarvá tekutá viskózní kapalina, která nijak nevoní. Jedná se o alkohol vyrobený derivací z živočišných produktů, ropy nebo rostlin. Podle toho mu pak dáváme přívlastky – na trhu můžete najít glycerin živočišný, syntetický nebo rostlinný. Nás přirozeně zajímá ten rostlinný, který je jednou z nejpoužívanějších surovin při výrobě přírodní kosmetiky.

Na Ekokoze najdete glycerin rostlinného původu bez palmového oleje – pokud jste se dosud glycerinu vyhýbali právě kvůli „palmáči“, už nemusíte!

Kde se vzal?

Rostlinný glycerin byl prý objeven už před dvěma staletími a pozornost k sobě přitáhl na konci 19. století, kdy se začal používat při tvorbě dynamitu. Vyrábí se zahřátím rostlinných tuků bohatých na triglyceridy, což může být třeba sójový, palmový nebo kokosový olej, společně se silnou zásadou, jako je například louh. Stlačení a zahřátí způsobí, že se glycerin „odtrhne“ od mastných kyselin, smísí se s vodou a vytvoří se sladká tekutina bez zápachu, která vzhledem a hustotou připomíná bezbarvý sirup.

Glycerin, kam se podíváš

Ačkoli se tak nemusí na první pohled zdát, glycerin je všude! Ten rostlinný se používá nejen v kosmetickém, ale též v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu. Nejčastěji se pak používá jako přísada, která usnadní smísení vody a olejů a pro oslazení a zvlhčení finálního produktu, ať už se jedná o cokoli.

Glycerin je běžnou a nenahraditelnou součástí celé škály léčiv a medikamentů – od léků na srdce, přes sirupy na kašel k čípkům až po anestetika. Velmi pravděpodobně (pokud nepoužíváte pastu domácí, práškovou nebo tabletkovou) jej objevíte třeba i ve svojí zubní pastě – brání před vysycháním a tvrdnutím produktu v tubě.

No a najdete ho i tam, kde byste ho možná nečekali. Třeba ve zmrzlině a ve všemožných dezertech a dobrotách, zejména těch mražených! Proč tam je? Zabraňuje tvorbě ledových krystalků, takže až si tedy budete příště pochutnávat na heboučké smetanové zmrzce, vzpomeňte si na glycerin a poděkujte mu! :-)

A to, co nás baví nejvíc, je samozřejmě fakt, že nesmí chybět při výrobě mýdel, svíček, krémů, deodorantů či dekorativní kosmetiky.

Jaké jsou jeho superschopnosti?

Rostlinný glycerin, jak se v poslední době zdá, má více schopností a přínosů pro naše zdraví, než jsme dosud předpokládali. Ukazuje se, že glycerin možná bude skvělým doplňkem stravy pro sportovce nebo výborným pomocníkem proti zácpě. Tyto vlastnosti glycerinu ale zatím nejsou dostatečně vědecky podložené, proto se budeme držet toho, co víme stoprocentně – přínosů glycerinu pro naši pleť a vlasy!

Zvlhčuje a hydratuje jako nikdo jiný

Pokud potřebujete zvlhčit a hydratovat pleť, rostlinný glycerin je prostě jednička. Glycerin je takzvaný humektant čili zvlhčovač, a to, dle studie z roku 2016 (kuk), ten nejlepší! Excelentně na sebe váže vodu, umožňuje dalším látkám rychle se vstřebat do pokožky a pomáhá pleti si vlhkost udržet v sobě. Výsledkem je pak hebká, jemná a vláčná pokožka!

Studie potvrzují, že pravidelná aplikace glycerinu na pleť – v krémech nebo jiných přípravcích – postupně zvyšuje její jemnost a pružnost a zvyšuje hydrataci pokožky za méně než 10 dní (kuk a kuk).

Jiná studie (kuk) navíc ukázala, že krémy s glycerinem jsou, co se hydratace a udržování vlhkosti v pokožce týče, účinnější než ty se silikonem či dokonce s kyselinou hyaluronovou!

Dráždit vás nebude

Skvělou vlastností glycerinu je taky to, že nepůsobí dráždivě. Glycerin máme totiž sami v sobě – vyskytuje se ve všech tucích a olejích, i v těch v lidském těle. Není pro nás tedy cizí látkou, proti které bychom se začali bránit, ale kamarádem, který poskytne podporu, kdykoli potřebujeme.

Činí pokožku zdravou a spokojenou

Rostlinný glycerin pomáhá s hojením pleti, zabraňuje jejímu poškození, chrání proti infekcím a zánětům a celkově přispívá k jejímu zdraví a spokojenosti. Taky funguje jako účinná bariéra ochraňující pokožku před negativními vlivy prostředí, jako je silný vítr, zima nebo sucho.

Skvěle pomáhá taky v boji s ekzémem! Podle této studie (kuk) rostlinný glycerin efektivně snižuje pocity pálení a štípání pleti u ekzematiků (v porovnání s placebem).

Takže si to shrňme! Rostlinný glycerin je výborným zvlhčovačem pleti, snižuje podráždění pokožky, chrání před infekcemi, urychluje hojení a hodí se pro ekzematiky, alergiky i osoby s citlivou pletí.

Má nějaké zápory?

Rostlinný glycerin je obecně považovaný za velmi bezpečnou látku. Každopádně – jako se vším – pokud glycerin budete aplikovat přímo na pleť v nezředěné podobě, nemažte rovnou celé tělo, ale nejprve zkuste, jak ho budete snášet aplikování malého množství na malý kousek pokožky.

Jak to správně používat?

Je potřeba myslet na to, že schopnost glycerinu, který si můžeme představit jako jakýsi magnet na vodu, funguje i „obráceně“ a že si glycerin neumí vybrat, kterou vláhu k sobě přitáhne. Účinně absorbuje jakoukoli vodu – i tu v nás. Ve vysokých koncentracích a v suchém prostředí tedy může pokožku a vlasy možná nečekaně vysušovat a dehydratovat – nebude-li mít glycerin aplikovaný na pleť zdroj jiné vláhy, vytáhne vodu z hlubokých vrstev k sobě do svrchních částí, a pokožka pak může přijít o svoji přirozenou vlhkost.

Proto, přestože někdo používá glycerin neředěný, podle nás (a podle profesionálů a vědců, kteří se touto problematikou zabývají) je dobré glycerin používat smíchaný s vodou, květovou vodou nebo jiným přípravkem, jenž v sobě už vodu obsahuje. Skvěle si rozumí například s růžovou vodou, která hydratuje a stahuje póry, ale i s jinými hydroláty a květovými vodami.

Protože je tento text už dost dlouhý, přesné příklady a nápady k využití glycerinu si necháme do jiného článku. Pro inspiraci už teď ale nadhodíme, že glycerin je skvělý v odlakovačích na nehty, nejrůznějších tonerech či pleťových vodách, obličejových sérech (včetně toho hyaluronového), maskách na vlasy i pleť, samozřejmě v rozličných krémech, mlékách i tělových máslech a nesmíme zapomenout taky na dekorativku – skvěle podpoří barvu očních stínů a vytvoří boží texturu krémových linek na oči!

Kde nesmí glycerin chybět vám? Nebo jste mu ještě nepropadli?

Při psaní textu jsme vycházeli z uvedených studií a taky z informací z webu Healthline.

Komentáře

Vložte komentář

Obdarujte
své blízké

Prohlédněte si nabídku
dárkových poukazů

Zobrazit
Dárkové poukazy

Top