Rychlodárky pro jedlíky: nakládané tofu a domácí nutela

Rychlodárky pro jedlíky: nakládané tofu a domácí nutela

Tyhle dobrůtky potěší všechny milovníky dobrého jídla. Jsou parádním dárkem i skvělou volbou na netradiční pohoštění na oslavu Nového roku.

jedlík   

Vánoční dárky pro naše milé labužníky

Jak známo, páni jsou velcí labužníci, proto se domácí tofu nebo nutela skvěle hodí jako dárek například pro dědečky, tatínky, bratříčky a tak dále. A pokud si nejste jisti, jestli by jim dokázalo tofu podráždit chuťové buňky, máte dvě možnosti - buď zariskovat a třeba tak úplně neprozradit, že to není sýr, nýbrž tofu... Anebo použít na přípravu této mňaminky klasický sýr. I ten si totiž můžete vyrobit doma! A tady na to najdete všemožné vhodné pomocníky či ingredience. Kdo si je pořídí a naučí se vyrábět domácí sýr, nedá na něj dopustit. (Kuk do našeho receptáře na měkoučký domácí camembert!)

Když vás to pohltí...

Pokud vás výroba domácích produktů nečekaně pohltila, máme pro vás tip. Stejně jako sýr si totiž můžete doma vyrobit i tofu. Tady najdete správný postup, kuk sem na pomocníky & ingredience, a když už budete v tom, můžete se pustit i do výroby domácího tempehu! O zábavu budete mít postaráno a ve chvíli, kdy si pak budete pochutnávat na 100% domácích delikatesách, určitě nebudete litovat.

jedlíkk

Ať už však máte tofu domácí nebo ne, rychle ho popadněte a jde se nakládat!

Domácí nakládané tofu

Svou vynikající kořenitostí se chuťově vyrovná i klasickým sýrům, a když ho někomu s láskou připravíte jako vánoční dáreček, bude určitě ještě lepší! Skvěle se hodí i jako originální pohoštění na silvestrovskou (nebo jakoukoli jinou) párty nebo oslavu. A protože je bez lepku, laktózy i bez zvířátek, nešlápnete s ním vedle, ani pokud vašimi hosty budou lidé s různými potravinovými alergiemi nebo vegetariáni či vegani.

jedlíkkk

Co je na to potřeba?

- klasické bílé tofu (experimentovat můžete popřípadě i s uzeným nebo jinak ochuceným tofu)

- sušená sladká paprika

- mořská či himalájská sůl

- olivový olej

- pepř celý, nové koření, bobkový list a jiné koření dle vaší chuti a vašeho výběru, například kurkuma, medvědí česnek či klasický kmín

- skvělé jsou i různé směsi koření, ideální je "Paní sýrová", ale použít můžeme i koření zátar či pomerančový pepř

- cibule

- česnek

- chilli papričky, volitelně například také sušená rajčata

jedlíkkkk

Dávkování ingrediencí záleží zcela na vás a na velikosti zavařovací sklenice, kterou použijete.

Jak na to?

Tofu si nakrájíme na kostičky a hezky ho promícháme s trochou soli a vybraným kořením (paprikou, kurkumou, směsí koření atd.). Nakrájíme si cibuli a česnek a připravíme si všechny ostatní ingredience. Sklenice, do které budeme tofu nakládat, musí být řádně vyvařená a vysušená, voda je velký strašák při přípravě takovýchto trvanlivější výrobků, takže pozor, pozor, ať vám ve sklenici nezůstane ani kapička. Pak můžeme konečně začít "ládovat" sklenici. Vypadá moc hezky, když si dáme záležet a s ingrediencemi si pohrajeme, aby sklenice zvenku i hezky barevně vypadala. To ji pak nemusíme vůbec balit do vánočního papíru, protože bude mít krásné vzezření sama o sobě! Vrstvíme do sklenice tofu, cibuli, česnek, chilli papričky či rajčata a vše prokládáme kořením - kuličkami pepře a nového koření, nezapomeneme ani na bobkový list. Na závěr celou směs zalijeme olivovým olejem a sklenici řádně uzavřeme. U hrdla ji můžeme obvázat nějakou krásnou, vánoční stuhou, a šup s ní pod zářivý a voňavý stromeček!

Tofu skladujte v lednici a zdlábnete jej do čtyř dnů od výroby.

jedlíkkkkk

A že byste raději něco sladkého?

Domácí čoko nutela

Ale pozor… tohle je naprostá delikatesa! Mnohem lepší než ta „opravdová“ nutella. A samozřejmě taky mnohem zdravější! Hotovo je za půl hodinky a ingredience máte určitě doma ještě po pečení cukroví. Je parádní jako jedlý dárek, ale za nás… za nás je nejlepší prostě na lžičku.

Co je na to potřeba?

400 g lískových oříšků

100 g kvalitní čokolády (nejlépe samozřejmě té domácí) nebo 3 lžíce kakaa a asi 3 lžíce sirupu nebo jiného sladidla

1 čajová lžička vanilkového extraktu (a zase, nejlépe toho domácího :))

½ lžičky himalájské soli

Jak na to?

Nejprve je potřeba opražit oříšky. Tady buďte opravdu poctiví a tento krok nepřeskakujte, pražením oříšky získají mnohem lepší chuť, a hlavně se budou mnohem lépe mixovat. Šoupněte je na plech a dejte do trouby vyhřáté na 170 °C asi na 8 minutek. Vychladlé oříšky pak pořádně promněte v rukou a zbavte je šlupiček. Oloupané oříšky vložte do schopného mixéru nebo food processoru a mixujte asi 10 minut nebo dokud se z oříšků nestane jemňoučké máslo. Pak přidejte sůl, vanilkový extrakt a rozpuštěnou čokoládu, a ještě vše pěkně prožeňte mixérem. Nutelu pak vylaďte podle vašich představ, doslaďte sirupem, jemně osolte, přidejte skořici nebo třeba špetku chilli. Pak čokoládovou lahůdku přemístěte do vybrané skleničky, ozdobte, jak je libo, a je to!

Domácí nutela v chladu vydrží minimálně měsíc. Jsme si ale skoro jistí, že tak dlouho se doma „neohřeje“.

A co ještě pro naše muže?

Čím tak ještě naše milované muže můžeme potěšit a zároveň se hezky zabavit při domácí výrobě? Co takhle voda po holení? Její výroba je velice zábavná, jelikož si můžete libovolně pohrát s vůněmi esenciálních olejíčků. A nakonec to bude dárek tak trochu i pro vás, protože si na své milé můžete namíchat přesně takovou vůni, jakou na nich rádi ucítíte i vy! Toto chlapácké mýdlo s roztomilým obalem určitě také vykouzlí na tváři úsměv, a nejen světoběžníci ocení mýdlo na holení v praktické krabičce.

A co letos vašim nejmilejším nadělujete vy?

Nezapomeňte nás sledovat na našich sociálních sítích, Facebooku a Instagramu, ať vám neutečou naše další návody a tipy. A prozkoumejte i náš nový ekokozí receptář, kde můžete jednoduše získat slevu na ekokozí e-shop!

Podobné

Komentáře

Vložte komentář

Obdarujte
své blízké

Prohlédněte si nabídku
dárkových poukazů

Zobrazit
Dárkové poukazy

Top