Šípky – superhrdinové v péči o pleť a vlasy

Červeně zbarvené bobulky zdobí cesty, luka i stráně a rozsvěcují všechny šedivé podzimní a zimní dny. Olej nebo prášek z nich zase projasní pokožku a rozzáří hřívu. Dermatologové a chemici o šípku mluví jako o superhrdinovi v péči o pleť a vlasy. Proč? A jak si šípkový olej a šípkový prášek užít co nejlépe?

O šípkovém oleji

Mnoho z nás za krále a královny přírodních olejů považuje jojobový, arganový nebo snad kokosový olej. Ti z nás, kteří vyzkoušeli lehoučký, rychle se vstřebávající a (skoro) suchý šípkový olej, by na trůn možná usadili právě olej ze semínek divoce rostoucí růže šípkové Rosa Canina.

Šípkový olej, oceňovaný už ve starověku pro jeho hodnotné hojivé a protizánětlivé účinky, obsahuje množství vitamínů a esenciálních mastných kyselin, stejně jako fenoly, organické sloučeniny vykazující antivirové, antibakteriální a antimykotické schopnosti. Možnost využít jej samotný i jako nosný olej a fakt, že pleť ani vlasy nezanechává mastné, z něj činí velmi praktický olej s množstvím využití, který by neměl chybět v žádné kosmetické výbavě.

Olej ze semínek šípkové růže potěší opravdu všechny druhy pleti. Hydratuje suchou, hojí problematickou a zklidňuje citlivou.Díky anti-aging schopnostem je čím dál více používán i jako prostředek zpomalující stárnutí pleti.

Díky vysokému podílu omega-3 (linolenové) a omega-6 (linolové) kyseliny umí šípkový olej prvotřídně změkčit a zjemnit pleť a zároveň posílit její ochrannou bariéru, a přestože se zprvu může zdát nesmyslné mastnou pokožku natírat olejem, v případě toho šípkového je použití na mastící se problematickou pleť se sklonem k pupínkům a dalším nedokonalostem naopak ideální. Dermatologové se shodují, že jedinci s nedostatkem omega-6 mastné kyseliny často trpí projevy akné a topická aplikace této mastné kyseliny, třeba ve formě šípkového oleje, může pleťové neduhy výrazně zmírnit. Omega-3 mastná kyselina si zase dle odborníků dokáže poradit s hyperpigmentací.

Co šípkový olej umí?

Regeneruje a hojí

Díky vysoké koncentraci vitamínů A, B1, B2, B3 a K je šípkový olej proslulý svými výjimečnými regeneračními a hojivými schopnostmi, což ocení zejména pleť namáhaná, podrážděná nebo problematická s projevy akné a jiných pupínků či ekzémů.

Podporuje tvorbu kolagenu a zvyšuje pružnost pleti

Studie ukazují, že už po 8 týdnech pravidelného nanášení šípkového oleje na pokožku obličeje, lze pozorovat výrazný úbytek jemných vrásek kolem očí, viditelně pružnější a více hydratovanou pleť.

Pomáhá rozjasnit a sjednotit tón pleti

Šípkový olej je napěchovaný vitaminem C – kyselinou askorbovou, šampionkou v projasňování pleti, která navíc snižuje projevy hyperpigmentace, „zmizíkuje“ tmavé skvrnky a sjednocuje tón pleti. Vitamin C, jako účinný antioxidant, také bojuje proti působení volných radikálů v pleti.

Znovu oživuje, posiluje a povzbuzuje pleť

Ve smyslu poraněné nebo poškozené pleti například po chirurgických zákrocích nebo po vážných projevech akné či ekzému, které zanechaly na pleti jizvy. Dle studií šípkový olej umí velmi rychle a efektivně pokožku vrátit do normálu nebo výrazně pomoct se vzhledem jizev a poškozené pleti.

Intenzivně hydratuje a zvlhčuje pleť

Obsahujíc již zmíněnou kyselinu linolovou a množství další nasycených mastných kyselin, šípkový olej by měl být tím přípravkem, po kterém sáhnete při akutní potřebě okamžitého a řádného zvlhčení vysušení pleti. Složení šípkového oleje totiž hravě pokožku hydratuje, usnadní vstřebávání vlhkosti a pleť „zamkne“.

Ulevuje od zánětů

Šípkový olej je taktéž bohatý na obsah antioxidantu vitaminu E a ve vodě rozpustného pigmentu antokyanu – dvou složek, které účinně tlumí záněty a zklidňují podráždění. Šípkový olej bude tedy také blahodárně působit na pleť sužovanou rosaceou, ekzémem a dalšími zánětlivými nemocemi kůže.

Bojuje proti akné

Nejenže šípkový olej účinkuje protizánětlivě a anti-mikrobiálně, ale navíc vykazuje velmi nízkou komedogenitu. Šípkový olej je ohodnocen komedogenním stupněm 1, což z něj činí skvělého a bezpečného parťáka pro péči o aknózní pleť, kterou nebude zatěžovat – neucpává póry a nezpůsobuje akné (třeba na rozdíl od oleje kokosového, olivového nebo oleje z pšeničných klíčků).

Jak šípkový olej použít?

Šípkový olej lze natírat neředěný přímo na pleť nebo jako nosný olej pro mísení s jinými potentními oleji nebo koncentrovanými látkami, které je třeba naředit. Šípkový olej užívejte ideálně dvakrát denně, ráno a večer, na očištěnou květovou vodou nebo hydrolátem navlhčenou pleť, případně jej zkombinujte se svým oblíbeným krémem. Užívání šípkového oleje přímo na pleť je dle nás i dle odborníků tou nejlepší cestou, jak si z účinků oleje ze šípkového oleje odnést co nejvíc. Pozor dávejte na skladování oleje (nejen šípkového) – měl by být ve tmavé skleněné lahvičce, ochráněný před slunečními paprsky a před horkem (oleje nenechávejte na nábytku u topení a tak podobně) – aby nežluknul a zbytečně se neničily jeho jedinečné vlastnosti.

Šípkový olej je také s oblibou přidáván do různých přípravků a výrobků (a pokud jste si článek přečetli až sem, jistě chápete proč). Na Ekokoze šípkový olej najdete například ve skvělém ŠÍPKOVÉM TONIZAČNÍM SÉRU, luxusním jemném ŠÍPKOVÉM KRÉMU nebo v čisticím PLEŤOVÉM ŠÍPKOVÉM MÝDLE. Na tělo pak doporučujeme natírat proti striím a projevům stárnutím kůže bojující ŠÍPKOVÉ MÁSLO, které v sobě mísí šípkový olej s hydrogenovaným rostlinným olejem, díky čemuž se máslo nádherně vstřebává.

O šípkovém prášku

Šťavnatě červené zralé šípky šetrně sesbírané z šípkové růže se usuší na vzduchu a poté se bez semínek rozdrtí na jemňoučký růžový prášek. Nic víc, nic míň. 100 % šípkových plodů v sušené mleté podobě.

Co šípkový prášek umí?

Stejně jako šípkový olej i šípkový prášek v sobě schovává vysokou koncentraci vitaminu C, vitaminu E a formy vitaminu A, mastných kyselin a dalších blahodárně působících látek, které se postarají o mladistvě, svěže a zdravě vypadající pleť (a nejen vypadající, ona taková opravdu bude! :)). Prášek z šípku navíc ulevuje od bolesti a užívá se proto do obkladů nebo mastí při kloubních obtížích.

Šípkový prášek s pletí dokáže zázraky – zmizíkuje vrásky, zvyšuje produkci kolagenu a pružnost pleti, působí protizánětlivě, snižuje začervenání a zjemňuje jizvičky, hojí, regeneruje, projasňuje a celkově ozdravuje pokožku i vlasy – a zázračné je i jeho praktické a variabilní využití.

Jak šípkový prášek použít?

Umícháte si s ním báječné pleťové masky a vlasové zábaly, šoupnete ho do šumivých bomb do koupele, dodáte jím hojivé schopnosti mýdlu, krémům i mastem, anebo využijete jeho oko-poutající naoranžovělou starorůžovou barvu při výrobě dekorativní a jiné kosmetiky. Výtečný je prášek z šípku samozřejmě také na výrobu domácí šípkové tinktury ulevující od bolesti.

Šípkový prášek nás moc baví v tělových i obličejových kouzelných prášcích – mrkněte na Rozjasňující tělový pěnivý prach s šípkem, levandulí a ořechy – jednoduchý návod - Ekokoza.cz.

K oleji a prášku ještě přihodíme ještě jednu šípkovou surovinu – ŠÍPKOVÝ EXFOLIANT ČI PEELING, který využijete v čisticích nebo stimulačních kosmetických přípravcích. Například v exfoliačních gelech, peelingových mýdlech, koupelových solích či masážních olejích.

Šípku zkrátka není nikdy dost! Co si vyberete vy?

Pro další studium doporučujeme pročíst zdroje, ze kterých jsme při tvorbě článku čerpali i my:

The effectiveness of a standardized rose hip powder, containing seeds | CIA (dovepress.com)

Evolution of Post-Surgical Scars Treated with Pure Rosehip Seed Oil (scirp.org)

Rosehip Oil: Benefits, Use, and More (healthline.com)

Rosehip Oil for Face: Anti-Aging, Acne, Dark Circles, and More (healthline.com)

Acne-Prone Skin: How to Treat It and Stop Breakouts for Good (byrdie.com)

Komentáře

Vložte komentář

Obdarujte
své blízké

Prohlédněte si nabídku
dárkových poukazů

Zobrazit
Dárkové poukazy

Top