Skořice - a všechno, co o ní potřebujete vědět

Skořice - a všechno, co o ní potřebujete vědět
Dnes skořici najde ve spižírně asi každá hospodyňka, jak by taky ne, tohle koření nemůže chybět v žádném štrůdlu nebo jablečném koláči.Více informací
Suroviny pro tento receptSkořicová siliceKosmetické vůněHorká čokoládaProdukty se skořicí
Jednotlivé suroviny nakoupíte hned pod postupem
Popis

Co se vám vybaví, když se zamyslíte nad zimním obdobím? Doma to voní purpurou a po večerech zachumlaní do peřin usrkáváme svařené víno, a všude kolem je ta hřejivá vůně. Nikde a v ničem nesmí chybět skořice, koření, které umí tuhle jedinečnou atmosféru vykouzlit. Nejlepší na skořici je to, že nám a našemu tělu dodá mnohem víc, než jen lahodný prožitek při jídle a uklidňující pocit.

Koření všech věků

Skořice se může pyšnit sáhodlouhou historií, a to, ať už jde o její používání v kuchyni nebo v léčitelství. Od pradávna ji používaly všechny starověké kultury, Židé, Římané i Egypťané, při obřadech posledního pomazání i pro její schopnost uchovat potraviny déle čerstvé. Ve středověku lidé skořici považovali za takový luxus, že za ni dokonce platili zlatem.

Co všechno skořice dokáže

Není divu, že skořici lidé používají již celá tisíciletí, seznam ověřených léčivých účinků skořice je totiž dlouhatánský.

Upravuje cukr v krvi a snižuje krevní tlak

Snad o žádné jiné chorobě a její možné léčbě skořicí toho nebylo napsáno víc, jako o cukrovce či zvýšeném cukru v krvi. Skořice podle řady studií (kuk a kuk) umí snížit hladinu cukru v krvi až o obdivuhodných 29%. Poradí si taky se zvýšeným krevním tlakem, a navíc snižuje hodnotu cholesterolu a triacylglycerolů v krvi, proto s klidem můžeme říci, že pravidelnou konzumací tohohle zázračného koření si pomůžete snížit riziko onemocnění srdce. Pokud máte tyhle problémy, každý den si dopřejte 2 čajové lžičky skořice.

Působí proti mikrobům

Esenciální olej z kůry skořicovníku výjimečně dobře bojuje proti bakteriím a ostatním nechtěným zvířátkům a breberkám. Skořicový olej si dokonce poradí i s bakterií E. coli. Navíc je silně desinfekční a ochranný.

Proto jej přidejte do domácí zubní pasty, zatočí s bakteriemi zodpovědnými za tvorbu zubních kazů.

Na Novém Zélandu byly nedávno provedeny studie, které ukázaly, že skořicový esenciální olej je tím nejúčinnějším bojovníkem proti bakterii, která se jmenuje Streptoccocus mutans. Právě ta žije v naší ústní dutině, přichycuje se na zuby a vylučuje žíravou kyselinu, čímž vytváří zubní kaz. To ale není všechno, skořicový éterický olej dokáže prvotřídně zatočit i s bakteriemi způsobujícími nemoci dásní.

Ještě jsme vás nepřesvědčili, že zařazení skořice do jídelníčku je dobrý nápad?

Je protizánětlivá a antivirová

Skořice prokazatelně velmi úspěšně potlačuje enzym, který způsobuje různé záněty v těle. Zároveň je antivirová, takže pokud na vás skočí bacil a jste nachlazení, přidejte špetku (nebo dvě, tři?) do ranní kaše, smoothie nebo čaje a záněty se vám vyhnou.

Je přirozeným antioxidantem

O antioxidantech se mluví úplně všude, takže vám asi nemusíme vysvětlovat, že antioxidanty jsou látky, které chrání naše těla před oxidačním stresem, který způsobují zlé volné radikály. Co jste možná ale doposud nevěděli, je fakt, že ve studii, která porovnávala antioxidační účinnost skoro 30 různých druhů koření, skořice zvítězila jako jeden z nejúčinnějších přírodních antioxidantů, a to bojovala proti takovým velikánům jako je česnek nebo hřebíček (kuk).

Na mozek

A perlička na závěr. Nové studie ukázaly, že skořice bojuje proti proteinu Tau. No a? Tenhle protein hraje důležitou roli při vzniku Alzheimerovy choroby. Při ní totiž dochází k ukládání proteinu Tau v mozku, který se jím pak zanáší a ničí. Skořice má v léčbě Alzheimerovy choroby obrovský potenciál, v budoucnu o této schopnosti skořice určitě ještě uslyšíme.

Jak skořici použít a využít

Teď přichází ta zábavná část! Že je skořice zdraví prospěšná, už víme, a jak ji tedy využít?

Při chřipce, nachlazení a kašli – pokud na vás něco leze, každý den užívejte půl čajové lžičky v čaji s citronem a medem. Nebo skořici jednoduše přidejte do vašeho oblíbeného (domácího) sirupu proti kašli.

Péče o zuby a dásně – o tomhle bodu už toho bylo řečeno hodně, ale skořice je v péči o zuby a dásně prostě neporazitelná. Vyrobte si domácí zubní pastu (recepis) a přidejte do ní pár kapek skořicového esenciálního oleje.

Pro podporu zažívání – dopřáli jste si jídlo a je vám těžko? Vypijte skleničku vody nebo hrnek čaje s půlkou lžičky skořice, ta nastartuje zažívání a dřív vám bude lépe.

Do mýdla – kdo by se nechtěl při koupeli obklopit hřejivou skořicovou vůní… Zkuste si s námi vlastní mýdlo vyrobit, vůni si sami nakombinujte nebo dejte šanci připraveným kosmetickým vůním, pro zimní období jsou našimi favority Teplé koření a Kardamon, skořice v nich samozřejmě nechybí. Pokud se na domácí výrobu mýdla necítíte, doporučujeme krásná přírodní mýdla, která budou i nádherným a milým dárkem.

Obličejová maska – jednoduše smíchejte mletou skořici s medem a naneste na obličej, nechte 5 minutek působit a opláchněte teplou vodou.

Pro vytvoření kouzelné atmosféry – svíčka s vůní skořice a hřebíčku je (nejen) v zimním období absolutně nepostradatelná. A The Greatest Candle přišla s naprosto báječným nápadem – co takhle vytvořit si doma snadno a rychle vlastní vonnou svíčku z (použitého) rostlinného kuchyňského oleje? Svíčkou pak můžete obdarovat své blízké, určitě budou nadšení!

Na hubnutí – skořice spolehlivě nastartuje metabolismus, pokud se snažíte shodit nějaké to kilíčko, přidávejte skořici do jídla, pomůže vašemu spalování. Skořice se hodí, i pokud omezujete slazení čaje nebo kávy, je totiž přirozeně nasládlá a cukru pak nemusíte použít tolik.

Do čokolády – čokoláda a skořice vytváří dokonalou harmonii, v zimě vás krásně zahřeje horká čokoláda, kterou budete mít raz dva. Máte-li raději čokoládu v tuhé formě, zkuste si čokoládu vyrobit sami, přidat můžete jak skořici, tak mnoho dalšího.

A do receptů – samozřejmě nesmíme zapomenout zmínit všechny skvělé a léty prověřené způsoby použití skořice, ve štrůdlu je nenahraditelná, dodá šmrnc palačinkám a lívancům, a čas vám při vaření ušetří skořicový cukr. Skořice se výborně hodí i do slaných jídel, zkuste ji přidat do rajčatových omáček a zeleninových kari.

Skořice cejlonská nebo skořice čínská?

Mnoho lidí si neuvědomuje, že na světě existuje obrovské množství různých druhů jednoho koření. Je tomu tak i se skořicí. Dva nejdůležitější typy skořice najdete pod názvy cejlonská skořice a skořice cassia. Oba druhy jsou zdraví prospěšné, pokud ale chcete skořici používat jako přírodní lék, je dobré je rozlišovat a znát jejich rozdíly.

Látka, která skořici dodává její nezaměnitelnou vůni a chuť, se jmenuje cinnamaldehyd. Ten je tou sloučeninou vytvářející z kůry skořicovníku tak skvělého pomocníka v boji proti nemocem. Tady ale pozor, cinnamaldehyd je zdraví prospěšný jenom v přiměřeném množství. Nemějte ale vůbec strach, pokud skořici budete užívat v běžné míře, nemůže se nic špatného stát, právě naopak. Zapamatujte si ale:

Cejlonská skořice

Skořice z Cejlonu se obecně považuje za "tu pravou" skořici. Pěstuje se na Srí Lance, ale i v některých částech Indie, a získává se ze stromu Cinnamomum verum, skořicovníku pravého.

Pokud byste porovnávali chuť skořice cejlonské a Cassie (čínské), chuť té cejlonské bude jemnější, a to právě kvůli menšímu obsahu cinnamaldehydu. A právě to z cejlonské skořice dělá tu nejzdravější a nejbezpečnější variantu, pokud jde o její užívání jako přírodního léku. Někdo cejlonskou skořici preferuje i v kuchyni, hlavně pokud je na ně "obyčejná" skořice příliš aromatická a kořeněná.

Skořice druhu Cassia

Tenhle druh skořice najdete prakticky ve všech supermarketech a obchodech. Získává se ze skořicovníku čínského, který roste, asi vás nepřekvapíme, v Číně. Skořice čínská je tou levnější variantou, právě proto, že přes 90% jejího oleje pochází z cinnamaldehydu. Kvůli tomu ji většinou používáme při vaření, je totiž silně pikantní a stačí ji opravdu troška. Vědci se ale shodují v tom, že kvůli vysokému obsahu cinnamaldehydu se skořice čínská nehodí při použití jako přírodního léku.

Skořice čínská také obsahuje velké množství kumarinu, který při vysokých dávkách může negativně ovlivňovat funkci jater. Dánská vláda dokonce nedávno začala regulovat používání skořice v pečivu, aby se ujistila, že lidé nekonzumují zbytečně vysoké (a potenciálně nebezpečné) množství této látky. V cejlonské skořici, na rozdíl od té čínské, najdete minimální množství kumarinu.

Předávkování skořicí

Je to tak přece se vším, i u skořice platí naše známé – všeho s mírou. Experti se shodují na tom, že používání skořice v kuchyni při vaření je naprosto bezpečné a zdraví prospěšné (pokud nespořádáte dva pytlíky skořice jen při snídani). Jestli s ní ale chcete bojovat proti chorobám, mějte na paměti, že:

Těhulky by si měly dávat pozor na vysoké dávky skořice a nadužívání skořicového esenciálního oleje (může způsobit kontrakce).

Kvůli obsahu kumarinu, radíme nahrazení skořice čínské skořicí cejlonskou, hlavně při kojení nebo pokud vaříte pro děti.

Mnoho odborníků doporučuje užívání cejlonské skořice právě kvůli tomu, že obsahuje mnohem menší množství kumarinu a cinnamaldehydu.

A jako vždy platí, že pokud se rozhodnete zbavovat se nemocí přírodním lékem a jíst jej větší, než běžná množství, poraďte se s vaším lékařem, a to zejména pokud už užíváte jiné léky, které by mohly přírodní léky ovlivňovat.

Používáte skořici pravidelně? Do jídla? Pro zdraví? Nebo obojí?

Články
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše