Výroba indického sýra panýr

Láká vás výroba sýra, ale nechce se vám pouštět se do složitějších receptů? Zkuste panýr, sýr, pro jehož výrobu nepotřebujete syřidlo, ani mléčnou kulturu.

Panýr je tradiční indický sýr, které má v tamní kuchyni nenahraditelné místo. 

Jak na výrobu indického sýra panýr

1 litr mléka

půl lžičky kyseliny citronové (nebo 4 lžičky citronové šťávy)

2 lžíce vody

Kyselinu citronovou rozpustíme v trošce vody. Mléko přivedeme k varu a rozpuštěnou kys citronovou do něho vmícháme. Jakmile se začne oddělovat bílý tvaroh od žluté syrovátky, odstavíme a 6 minut ji necháme zakrytou. Pak přecedíme mléko přes plátno, syrovátka odteče a v plátýnku nám zůstane sýr, plátno nahoře uvážeme a necháme na vhodném místě odkapat. Po vylisování se sýr může vložit zpět do syrovátky, kterou osolíme. Sýr v této slané syrovátce vydrží cca 14 dní.

Komentáře

Vložte komentář

Obdarujte
své blízké

Prohlédněte si nabídku
dárkových poukazů

Zobrazit
Dárkové poukazy

Top