Želé s kurkumou a zázvorem na podporu imunity

Necítíte se dobře a asi na vás něco leze? Tak šup šup do výroby jednoduchých želatinových bonbonků s kurkumou a zázvorem plných antioxidantů a vitaminů!

Troufáme si říct, že nejsme jediní, kdo má teď kvůli rýme odřený nos… že?:) Jestli i vy nejste ve své kůži, bolí vás hlava a škrábe vás v krku, pojďte si s námi vyrobit želé bonbonky, které doslova nakopnou imunitní systém a usnadní tělu boj s chřipkou, rýmou i nachlazením. Hotové jsou za chvilinku, jejich výroba je jednoduší, než si myslíte, a opravdu fungují. Navíc jsou moc dobré a chutnají dětem i dospělým!

Nabité vitamíny

Při nachlazení často saháme po různých medicínách z lékárny, které nám sice uleví, ale většinou je v nich spousta zbytečných látek jako je rafinovaný cukr nebo různá barviva. Rozhodli jsme se proto vytvořit domácí pomocníky na podporu imunity, vyrobené jen ze samých zdraví prospěšných surovin, které nebude potřeba složitě shánět. Většinu z nich totiž určitě najdete doma.

Bojovníci proti rýmě

Vsadili jsme na kurkumu, zlatý zázrak, který si poradí vlastně skoro se vším, častokrát dokonce pomůže mnohem rychleji a účinněji než drahé léky. O kurkumě se dokonce mluví jako o slibném léku proti rakovině (kuk). Kurkuma má velmi silné antioxidační a protizánětlivé schopnosti. Právě proto se už po staletí užívá pro léčbu rýmy, chřipky, nachlazení, kašle a nemocí dýchacích cest obecně. Protože si dobře poradí se záněty všeho druhu, zmírní i bolest kloubů a svalů. Pokud vás tedy bolí kolena nebo kyčle, třeba při změnách počasí, zkuste kurkumu. Působí i proti depresím, takže naše oranžové bonbonky budou skvělým pomocníkem v melancholických podzimních dnech. Kurkuma stimuluje trávení, podporuje tedy hubnutí, a ulevuje od bolesti žaludku. Látka, díky které kurkuma tohle všechno dokáže, se jmenuje kurkumin. Aby se kurkumin vstřebal do krve, je důležité kurkumu vždy konzumovat společně s troškou pepře nebo zázvoru.

Zázvor jsme ale do našeho želé nepřidali jen kvůli zajištění účinků kurkumy. Zázvor, podobně jako kurkuma, velmi dobře bojuje proti nachlazení a chřipce. Asi všichni sami dobře víme, jak moc zázvorový čaj pomůže, když se necítíme dobře. Zázvor pomáhá i při nevolnostech a zažívacích potížích, ulevuje od bolesti kloubů a výborně prohřívá organismus. A to se při nachlazení hodí! (Žádoucí pocení podpoří i účinná zázvorová koupel (kuk)).

Do želé jsme přidali i špetku lékořice, která je jako balzám na dýchací cesty i naši imunitu, všemi oblíbenou skořici, která protizánětlivé a antioxidační účinky ostatních ingrediencí ještě znásobí (co všechno skořice umí píšeme ve skořicovém článku: kuk) a završili to medem, o jehož schopnostech asi nemusíme sáhodlouze vypravovat. Med navíc želé osladí a jemně potlačí někomu nepříjemnou pálivost zázvoru a hořkost kurkumy, takže nemusíme používat žádný cukr.

A proč to všechno drží pohromadě? Díky agaru. Agar je přírodní prášek získaný z mořských řas, který má výbornou gelující schopnost. Často se využívá v asijské kuchyni a vytvoříte s ním mnohem více věcí než jen želé. S agarem uvaříte výborný pudink, vyrobíte skvělou polevu na ovocné dorty nebo sladké košíčky, vykouzlíte s ním domácí gumové medvídky, ale třeba i zábavné sprchové želé. Agar zkrátka využijete všude tam, kam byste dali želatinu. Můžete samozřejmě využít i tu.

Domácí želé na podporu imunity a proti nachlazení

Že chceme vytvořit recept na želé citrusové, s pomerančem a citronem, které se skvěle hodí k zázvoru i kurkumě, jsme věděli od začátku. Shodou okolností jsme ale u vaření bonbonků popíjeli naše oblíbené kurkumové latté (kuk) a napadlo nás udělat želé i z něho… a fungovalo to! Recepty na želé proti nachlazení máme pro vás tedy rovnou dva. První citrusový, osvěžující a pikantní, s mrkví, která krásně vyváží ostrou chuť zázvoru a kurkumy, a druhý z kurkumového latté, kořeněný, zjemněný rostlinným mlékem. Určitě si vyberete!

Citrusové želé s mrkví, kurkumou a zázvorem

Co je na to potřeba?

½ hrnku mrkvového pyré (rozmixovaná vařená mrkev)

1 hrnek (250 ml) pomerančového džusu

½ hrnku (125 ml) vody

Šťáva z jednoho pomeranče

Šťáva z jednoho citronu

1 čajová lžička kurkumy

1 čajová lžička zázvoru

1 čajová lžička skořice

¼ čajové lžičky lékořice

3 čajové lžičky agaru

Špetka himalájské soli

3 lžíce medu nebo sirupu

A přichystejte si i silikonové formičky (pokud je nemáte, pořiďte si je, budou se hodit na mnohem víc věcí, třeba na tu nejlepší domácí čokoládu) nebo skleněný pekáček vymazaný kokosovým olejem.

Jak na to?

V kastrůlku prošlehejte mrkvové pyré, pomerančový džus a vodu. Přidejte všechno koření a agar, dobře promíchejte a zapněte plotnu. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 3 minutky. Pak sejměte z tepla, oslaďte medem (ten nevařte, přišel by o své drahocenné schopnosti) nebo sirupem a směs rychle nalijte do předem připravených formiček či do vymazaného pekáčku.

Žele nechte ztuhnout v lednici, to bude trvat hodinu nebo dvě. Poté ho vyndejte z formiček nebo, pokud jste používali pekáček, želé nakrájejte na požadované tvary a vyklopte.

Skladujte v uzavíratelné dóze. V lednici vydrží týden, je ale možné je taky zmrazit a pak vytáhnout, kdykoli bude třeba! :)

Želatinové bonbonky ze zlatého mléka

Co je na to potřeba?

1 hrnek (250 ml) rostlinného mléka

¼ hrnku (60 ml) vody

1 čajová lžička kurkumy

1 čajová lžička zázvoru

1 čajová lžička skořice

2 čajové lžičky agaru

Špetka himalájské soli

Špetka čerstvě mletého pepře

2 lžíce medu nebo sirupu

Jak na to?

Postup je stejný jako u předchozího receptu. Vše, kromě medu, smícháme v kastrůlku, dobře zamícháme, přivedeme k varu a vaříme asi 3 minuty. Osladíme a nalijeme do formiček. Necháme ztuhnout v lednici a je to!

Líbí se vám víc želé citrusové nebo ze zlatého mléka? A jak proti nachlazení bojujete vy?

Nezapomeňte nás sledovat na našich sociálních sítích, Facebooku a Instagramu, ať vám neutečou naše další návody a tipy. A prozkoumejte i náš nový ekokozí receptář, kde můžete jednoduše získat slevu na ekokozí e-shop!

Komentáře

Přidáno Friday, November 23, 2018 Publikoval Ekokoza.cz - Daniela Odkaz na komentář
Dobrý den, Barunko. Omlouvám se za pozdní odpověď a anoo, agaru fakt jen lžičky :) 1 lžička garu je asi jako 6 lžiček želatiny, takže je ho potřeba mnohem méně.
Pěkný den!
Přidáno Tuesday, October 9, 2018 Publikoval Barbora Odkaz na komentář
Toho agaru fakt jen lžičky? Stačí to? Nemaj tam být spíš lžice? Nemám s ním zkušenosti, tak se radši ptám...
Zobrazuje se 1 - 2 z 2 položek

Vložte komentář

Obdarujte
své blízké

Prohlédněte si nabídku
dárkových poukazů

Zobrazit
Dárkové poukazy

Top