Oxid titaničitý

Bílý minerální pigment, v práškové formě výrazně rozptyluje světlo a má vysokou opacitu. Je proto používán jako pigment zajišťující bělost a neprůhlednost barev, povlaků, plastů, papíru, inkoustů, potravin, kosmetiky a léčiv (např. tablet, či zubních past). Je používán jako bílé potravinářské barvivo E171

Skladem

75 Kčs DPH

Varianty: Oxid titaničitý
Oxid titaničitý, 100g č.14212

   
Oxid titaničitý, 500g č.14213

   
Oxid titaničitý, 5kg

   
Celkem kusů: 0
Cena celkem:
0 Kč

Chci dostávat informace o naskladnění
Načítání

Oxid titančitý

TiO2, titanium dioxide, kysličník titaničitý

Charakteristika

Bílý prášek, nerozpustný, stálý

Popis

Oxid titaničitý je často používán jako pigment, z důvodu výrazného jasu a velmi vysokého indexu lomu (n = 2,7). Výhodou jeho použití jako pigmentu je i jeho odolnost vůči UV záření. Pohlcuje UV záření a přeměňuje ho na neškodné teplo. Jeho vysoká odrazivost, jas a barevná stálost ho předurčují také jako vhodný materiál pro použití ve formě tenkých povlaků na speciální optice jako jsou dielektrická zrcadla.

TiO2 v práškové formě výrazně rozptyluje světlo a má vysokou opacitu. Je proto používán jako pigment zajišťující bělost a neprůhlednost barev, povlaků, plastů, papíru, inkoustů, potravin, kosmetiky a léčiv (např. tablet, či zubních past). Další jeho vlastnost v práškové formě, která se využívá, je vysoká hydrofobie (odpuzování vody). Používá se tedy i při výrobě autoskel a skel pro slunečních brýle, s účelem eliminovat orosení, které by na nich mohlo vznikat. Téměř všechny jiné alternativy s podobnými vlastnostmi jsou s negativními zdravotními účinky nebo přímo toxické, TiO2 ovšem ne.

Je používán jako bílé potravinářské barvivo E171. V kosmetice je přidáván do krémů jako pigment a zahušťovadlo. Jako pigment je též používán při tetování.

Vhodně upravený oxid titaničitý působí v přítomnosti UV záření jako fotokatalyzátor. Díky svému vysokému redoxnímu potenciálu oxiduje v excitovaném stavu vodu za vzniku hydroxylových radikálů. Je také schopen přímé oxidace organických látek. Z tohoto důvodu je přidáván do nátěrů, cementů, okenních skel, glazur dlaždiček a jiných materiálů. Tyto materiály pak mají dezinfekční a samočisticí schopnosti.

Je také používán v některých solárních článcích. Nanokrystalický oxid titaničitý je označován jako nadějný materiál pro výrobu elektrické energie.

Jeho fotokatalytické vlastnosti ho předurčují jako materiál schopný čistit vzduch od zápachu a škodlivin, jako jsou těkavé organické látky a oxidů dusíku.

Použití

Nejčastěji se používá v kosmetice jako bílý pigment, oxid titaničitý je přirozeně se vyskytující minerál. V kosmetice je přidáván do krémů jako pigment a zahušťovadlo. Jako pigment je též používán při tetování. Díky svému vysokému indexu lomu, vysoké schopnosti pohlcovat záření, UV rezistenci a stálosti je často používanou přísadou opalovacích krémů. Oproti opalovacím krémům založených na chemických absorbátorech, vyvolávají opalovací krémy s obsahem fyzikálních absorbátorů (oxid titaničitý a oxid zinečnatý), méně často podráždění a alergické reakce kůže.
 

Rozpustnost

Nerozpustný

Země původu

EU

INCI

Titanium dioxide

Velikost balení

100 g, 500 g, 5 kg

Velikost balení

100 g, 500 g, 5 kg

Velikost balení

100 g, 500 g, 5 kg

Velikost balení

100 g, 500 g, 5 kg

Velikost balení

100 g, 500 g, 5 kg

Napsat recenzi

Oxid titaničitý

Oxid titaničitý

Bílý minerální pigment, v práškové formě výrazně rozptyluje světlo a má vysokou opacitu. Je proto používán jako pigment zajišťující bělost a neprůhlednost barev, povlaků, plastů, papíru, inkoustů, potravin, kosmetiky a léčiv (např. tablet, či zubních past). Je používán jako bílé potravinářské barvivo E171

Příbuzné produkty

Top