Prášek baobab

Baobab je novou exotickou potravinou zajímavé chuti a vlastností. Má výjimečně vysoký obsah antioxidantů a esenciálních minerálů. Zároveň je jeho produkce etická a dlouhodobě udržitelná.

Skladem

210 Kčs DPH

Chci dostávat informace o naskladnění
Načítání

Prášek baobab

Charakteristika

prášek z dužniny plodů baobabu

Popis

Dužina plodů africké stromu Baobab (Adansonia Digitata L.) přímo překypuje nutričními látkami, díky jejichž množství se považuje za jednu z potravin budoucnosti. Přirozeně schne uvnitř tvrdé slupky plodů a jednoduchým prosíváním se z ní získává světlounký prášek citrusově kyselé chuti s jemnými tóny karamelu. Prášek baobabu má velmi široké využití v přípravě řady pokrmů a nápojů a díky svému složení je schopen zásadním způsobem vylepšit nutriční profil potravin.

Účinný antioxidant Baobab se pyšní hodnotou 24000ORAC, což je hodnota udávající úroveň antioxidační aktivity. Pro srovnání, toto číslo je 2x vyšší než mají brusinky a granátové jablko a 3x vyšší než borůvky, což jsou druhy ovoce známé pro své antioxidační schopnosti.

Dostatečné množství vlákniny ve stravě je vysoce důležité pro optimální stav a fungování zažívacího traktu a pro udržení nízké hladiny cholesterolu. Prášek baobabu obsahuje daleko větší množství vlákniny než ostatní ovoce, včetně jablek, broskví, meruněk a banánů v sušeném stavu. Převážná část vlákniny baobabu je tvořena pektinem, který podle všeho hraje významnou roli v snižování hladiny cholesterolu. Rovněž se u pektinu hovoří o jeho prebiotických účincích a tedy pozitivním vlivu na střevní bakterie.

Baobab obsahuje větší množství kalcia než mléko, a to zejména v daleko využitelnější podobě. I ve srovnání s ostatními druhy ovoce i tzv. 'superfruits' vykazuje baobab v případě vápníku daleko větší hodnoty. Hořčík v baobabu má vliv na udržení zdravých kostí, zubů, funkci svalů, přenos neuronů, krevní srážlivost, energetický
metabolismus, vliv na funkci trávicích enzymů, regulace normálního buněčného dělení

Hořčík je významný pro dobře fungující metabolismus, správnou funkci svalů, a pevnost kostí a zubů. Hodnoty hořčíku v baobabu jsou znatelně vyšší než v banánech či meruňkách. Rovněž v obsahu draslíku babobab významně převyšuje ostatní druhy ovoce, a v případě železa je jeho obsah podstatně vyšší než má např. špenát.

Obchod s baobabem má zásadní vliv na život nejchudších lidí v odlehlých oblastech Jižní Afriky. Za sběr baobabu dostávají spravedlivé odměny a tyto peníze jim mění životy a pomáhají získat věci, jež my považujeme za samozřejmé, jako zdravotní péči a vzdělání. Z hlediska dlouhodobé udržitelnosti je důležité, že hodnota kterou takto baobab získává v očích místních je vede k větší péči a ochraně těchto stromů a okolí. V procesu plánování sběru a výroby se využívají ty nejosvědčenější metody šetrně obhospodařovaných lesů tak, aby byla produkce baobabu možná i v dlouhodobém horizontu.

Použití

Použití: Baobab se výborně hodí do všech sladkých pokrmů i nápojů. Veškerým kulinářským nápadům přidá lehce kyselý citrusový šmak. Lze ho jednodušše míchat s vodou, ale daleko lepší je přimíchat ho do ovocných šťáv nebo smoothies. Výborně se hodí i dezertů, dortíků, marmelád, müsli, jogurtů apod. Doporučená dávka je 5 – 15g denně (1 až 3 lžičky), jeho dávkování není ale nijak omezeno, je to zkrátka jen ovocná dužina.

Složení

prášek z dužniny plodů baobabu

Balení 100g

Napsat recenzi

Prášek baobab

Prášek baobab

Baobab je novou exotickou potravinou zajímavé chuti a vlastností. Má výjimečně vysoký obsah antioxidantů a esenciálních minerálů. Zároveň je jeho produkce etická a dlouhodobě udržitelná.

Příbuzné produkty

Top