Vanilkový lusk, 1 ks

Vanilkový lusk, 1 ks

ID produktu6821
Nejdůležitější látkou vanilky je vanilin, který dává příjemnou vůni a sladkou chuť tohoto koření. Více informací
99 Kč 88 Kč bez DPH
Ihned k odeslání

Nevíte si rady s výběrem produktu? Napište nám na: eshop@ekokoza.cz

Popis

Charakteristika

Tento vzácný druh vanilky vznikl asi před pěti sty lety v Guatemale zkřížením pěstovaného vanilovníku plocholistého (Vanilla Planifolia) s divoce rostoucím vanilovníkem Vanilla odorata. Z Guatemaly vanilku vyvezli Španělé na Filipíny a odtud jej v roce 1848 dovezl na Tahiti francouzský admirál Alphonse Hamelin jako dar tahitskému guvernérovi.

Vanilkovník je lianovitá orchidej, pěstovaná právě pro svoje plody - tobolky. Vanilka je původem z Mexika a střední Ameriky, kde ji původní obyvatellé nazývali tlilxochitl (černý lusk). Do Evropy bylo toto koření dovezeno v 16. století a stalo se velmi žádaným.

Nyní je pěstována především na Madagaskaru, na ostrovech Réunion (dříve Bourbon), Mauricius, Komory, v Indonésii, na Tahiti, ale také na Srí Lance, Bahamách i v Africe (Uganda).

Vůně a chuť: Nejdůležitější látkou vanilky je vanilin, který dává příjemnou vůni a sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně, byla vyrobena ve 20. století náhražka tzv. ethylvanilin.

Parametry

  • Vanilka Tahitensis Indonesie
  • Latinský název: Vanilla tahitensis
  • Různe druhy názvu: Vanilkové lusky, celá, fazole, beans apod.
  • Odrůda: Tahitensis. Jedná se o mladší odrůdu se svěží vůní.
  • Délka lusku: 13 - 17 cm
  • Šířka (masitost): cca 5 - 8 mm
  • Podíl vanilinu: cca 2,1 %
  • Podíl vlhkosti: min. 25 %

Použití

Příprava

Nejcennější je obsah vanilkového lusku tvořený drobnými černými zrníčky. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme zrníčka tupou stranou nože.

Co s luskem, který jsme zbavili zrníček?

Takovéto lusky můžeme ještě použít např. do svařeného vína, vyvařit v pudinku, horkém mléce nebo vložit do sklenice s cukrem. Přibližně za dva týdny budete mít vlastní vanilkový cukr.

Můžete si vytvořit také vlastní vanilkový extrakt, a to za použití cca 3 lusků (celých nebo zbavených zrníček) a 100 ml alkoholu. Necháte louhovat cca 6 - 30 týdnů.

Uchovávání vanilky:

Po rozbalení skladujte v uzavřené nádobě, kterou občas odvětrávejte. Vanilku skladujeme při pokojové teplotě. Neukládejte do lednice, došlo by k vysrážení vanilinu a aromatických olejů na povrchu lusku v podobě malých krystalků.

Parametry
Nejčastější použitíPotraviny
Velikost balení (ks)1
Země původuIndonésie
Hodnocení a recenze
Produkt nebyl hodnocen+ přidat recenzi
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše