Skladem Skladem
Dostupné: 15-05-2016
Prosím vložte správnou emailovou adresu
Agar-agar
Přírodní želatinový přípravek získaný z mořských řas
Přírodní polysacharid (lineární polymer galaktózy) s vysokou gelující schopností, který se vyrábí z ruduch (červených mořských řas) rodů Floridae a Gelidium. Kromě potravinářství se používá také do živných médiií pro kultivaci mikroorganismů, hub a rostlin. Taje při cca 90 °C a tuhne kolem 60 °C.
Na 300 ml vody dávkujeme 1 lžičku agaru, 5 – 10 lžiček cukru (25 – 50 g), možno přidat šťávu z citronu či ovoce. Smícháme, necháme 10 minut bobtnat, pak 3 - 5 minut vaříme. Po opadnutí pěny odstavíme. Přidáme cukr podle chuti (doporučené 200-250g na litr). Po ochlazení na cca 60°C přidáme přípravek k okyselení ( doporučená kyselina citrónová 3g na litr). Podáváme po ztuhnutí.
Pro zeleninové aspiky dáváme místo cukru 1/2 lžičky soli.
Lineární polymer galaktózy, pro potravinářské účely
Ve studené vodě bobtná, v horké se rozpouští a při chladnutí vytváří gel
4 až 15 g na litr, podle požadované tuhosti gelu
EU
Agar