Olej z dýňových semen lisovaný za studena má vysoký obsah cenných polynenasycených mastných kyselin. Dýňová semínka z rakouské spolkové země Štýrsko jsou vyhlášená svou kvalitou.
Skladem Skladem
Dostupné:
Prosím vložte správnou emailovou adresu
olej z dýňových semen
Výroba dýňového oleje vyžaduje hlavně trpělivost a zkušenost. Na jeden litr oleje potřebujeme 30 až 50 dýní. Po rozříznutí dýně jsou semínka vyjmuta, umyta a usušena. Poté se namelou na pastu připomínající těsto. Dýňový olej získává svou typickou tmavou barvu ze slupičky semínek, vnitřek semínek je bílý. Takzvaný „semínkový koláč“ (hmota mletých semínek) se ihned přendá do hnětacího stroje za přídavku trochy vody a soli. Nyní začíná nejtěžší část výroby – pražení. Koláč se zahřívá, dokud se voda zcela neodpaří. Tím se bílkovina semínek vysráží a dýňový olej se oddělí. Během pražení také olej získá svou charakteristickou chuť a vůni. Pražený koláč se nyní vloží do hydraulického lisu. Tlak se zvyšuje pomalu, aby měl olej čas vytékat. Čerstvý dýňový olej musí před plněním do lahví chvíli odpočívat.
VÝŽIVOVÉ INFORMACE: Olej má vysoký obsah cenných vícekrát nenasycených kyselin.
100 g obsahuje v průměru:
Energie | 3700 kJ / 900 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0 g |
Sacharidy | 0 g |
Tuky: Nasycené Jednou nenasycené Vícekrát nenasycené |
17 g 40 g 43 g |
Vynikající výrazná chuť dýňového oleje z pražených semínek se skvěle hodí k bramborám, luštěninám, do polévek a sytých salátů.
TIP: Pokud se rozhodnete skladovat olej v ledničce, doporučujeme vyndat láhev několik minut před použitím. Tak se nejlépe uplatní jeho chuť a vůně.
Bio štýrský olej z dýňových semen
v tucích
Rakousko
250 ml
250 ml
250 ml
250 ml
250 ml