Slovo Criollo přeloženo ze španělštiny znamená místní nebo domorodý. Je to odrůda, která se pěstuje velmi málo – tvoří necelé jedno promile světové produkce.
Na rozdíl od ostatních odrůd má širokou škálu chutí, od ovocných ke kořeněným a vyžaduje pouze krátkou dobu fermentace.
Kakaovníky jsou velmi choulostivé na pěstování, jsou citlivé na choroby a škůdce. Tomuto odpovídá i nízká produkce a vysoká cena.
Odrůda Criollo je známá zejména svou choulostivostí a nízkými výnosy. Tato autochtonní (původní) odrůda z Peru má zastoupení ve srovnání s produkcí celosvětové produkce ostatních odrůd kakaa, v řádu jednotek procent světové produkce.
Je nešlechtěná, bez genetické modifikace a v případě správného pěstování bez chemie dosahuje až neuvěřitelně delikátních, sladkých tónů.
Boby této odrůdy nejsou tolik hořké (pražené nebo sušené) a trpké(čerstvé) jako odrůda Forastero nebo Trinitario.
Dosahuje na trhu vysokých cen, proto se od ní také očekává vysoká kvalita a kladou se na ni velké nároky.
SLOŽENÍ:
100% kakaový prášek z odrůdy kakaa Criollo*
*produkt ekologického zemědělství
NUTRIČNÍ HODNOTY na 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1449kJ/346 kcal; tuky: 11 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 6,5 g; sacharidy: 20 g; z toho cukry: 1,6 g; bílkoviny: 28 g; sůl: 0g.
ALERGENY:
Může obsahovat stopy mléka, sezamu, lískové oříšky a mandle.
SKLADOVÁNÍ:
Skladujte v suchu a chladu