Naše stránky využívají soubory cookie. Slouží například k udržení Vašeho zboží v košíku nebo k měření návštěvnosti. Brouzdáním na ekokoza.cz potvrzujete, že víte, co to cookies jsou, jak je můžete odmítnout a jak zpracováváme osobní údaje. Souhlas s používáním cookies udělíte kliknutím na tlačítko. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Kumín neboli římský kmín jsou semena šabreje kmínovitého Cuminum cyminum. Semínka jsou podobná kmínu, ale jsou větší a zelenohnědá. Především však mají jinou vůni a hořkou chuť, takže se navzájem tato koření nedají nahradit.
Skladem
Šabrej kmínovitý, cumin, kumín
semena šabreje kmínovitého
V mediteránní oblasti se užíval s oblibou jako pepř pro svou ostrost. Jde o důležitou součást indické kuchyně a koření kari, kterému dodává jeho charakteristické aroma. Ve středoasijských zemích bývalého SSSR je znám pod názvem zira a přidává se do pilafu. V indonéské kuchyni se nazývá djintan. Na Balkáně (Bulharsko) se nazývá kimion a používá se ke kořenění mletých mas kebabčet, jinak do místních salámů a klobás. Stejně tak ve Středomoří do salámů tzv. italského typu, masových konzerv, sýrů ale i do chleba. Další užití našel v likérnictví.
Jedno ze základních koření. Poměrně často se používá na počátku vaření spolu s hořčičným semínkem. Stimuluje agni a trávení, snižuje nadýmání. Odstraňuje trávicí obtíže. Zlepšuje vstřebávání minerálních a stopových prvků. Blokuje negativní účinek při přejídání a u těžkých jídel. Působí proti průjmu (zamíchat špetku do podmáslí!), zvracení a bolestem žaludku i břicha.
Použití: do zeleninových, rýžových a luštěninových pokrmů, do polévek a dušených jídel, při nakládání zeleniny a sýrů, při pečení, nejen žitného, ale většiny druhů chleba i jiného pečiva, pro vaření brambor, do bylinkových sýrů, salátů nebo pomazánek z tvarohu. Je vhodný do kysaného z
římský kmín celý (kumín celý)
100g