Římský kmín celý 100g

Kumín neboli římský kmín jsou semena šabreje kmínovitého Cuminum cyminum. Semínka jsou podobná kmínu, ale jsou větší a zelenohnědá. Především však mají jinou vůni a hořkou chuť, takže se navzájem tato koření nedají nahradit.

Skladem

49 Kčs DPH

Chci dostávat informace o naskladnění
Načítání

Římský kmín celý

Šabrej kmínovitý, cumin, kumín

Charakteristika

semena šabreje kmínovitého

Popis

V mediteránní oblasti se užíval s oblibou jako pepř pro svou ostrost. Jde o důležitou součást indické kuchyně a koření kari, kterému dodává jeho charakteristické aroma. Ve středoasijských zemích bývalého SSSR je znám pod názvem zira a přidává se do pilafu. V indonéské kuchyni se nazývá djintan. Na Balkáně (Bulharsko) se nazývá kimion a používá se ke kořenění mletých mas kebabčet, jinak do místních salámů a klobás. Stejně tak ve Středomoří do salámů tzv. italského typu, masových konzerv, sýrů ale i do chleba. Další užití našel v likérnictví.

Použití

Jedno ze základních koření. Poměrně často se používá na počátku vaření spolu s hořčičným semínkem. Stimuluje agni a trávení, snižuje nadýmání. Odstra­ňuje trávicí obtíže. Zlepšuje vstřebávání minerálních a stopových prvků. Blokuje negativní účinek při přejídání a u těžkých jídel. Působí proti průjmu (zamíchat špetku do podmáslí!), zvracení a bolestem žaludku i břicha.

Použití: do zeleninových, rýžových a luštěninových pokrmů, do polévek a dušených jídel, při nakládání zeleniny a sýrů, při pečení, nejen žitného, ale většiny druhů chleba i jiného pečiva, pro vaření brambor, do bylinkových sýrů, salátů nebo pomazánek z tvarohu. Je vhodný do kysaného z

Složení

římský kmín celý (kumín celý)

Velikost balení

100g

Obdarujte
své blízké

Prohlédněte si nabídku
dárkových poukazů

Zobrazit
Dárkové poukazy

Top